Studier och äventyr på andra sidan jordklotet

Publicerad: 13 mars 2014

Johan Backlund läser tredje året på civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet. Hösten 2013 läste han en termin på Monash University i Melbourne, Australien, där han också hann med en oförglömlig resa som backpacker.

– Ett av mina bästa minnen är definitivt det stora barriärrevet! Jag tänker ofta på min första kväll som certifierad dykare innan ett guidat nattdyk. Vi stod på båtens däck och gick igenom upplägget för dyket när flertalet hajar plötsligt börjar jaga fisk i skenet från båtens lampor. Att några minuter senare hoppa ner i samma vatten med endast ljus från en ficklampa fick blodet att pumpa.

Exotiskt djurliv

– Jag minns också när jag såg min första levande vilda känguru. Vi var i västra Australien under en veckas ledighet och åkte med bil upp längs den öde kusten. Landskapen här är vida och inte sällan är det 10 mil mellan grannarna, tankarna kopplades ofta till ett varmt Norrland. När vi närmade oss nattens boende i skymningen började djuren göra sig mer påtagliga än andra människor. Plötsligt får vi syn på en känguru som hoppar fram med sin annorlunda stil, då inser man att det är långt hem.

Ansökningsprocessen värt mödan

Studierna på Monash University var intensiva eftersom de har kortare terminer, men lika innehållsrika som på LTU. Johan läste tre kurser som motsvarar de han skulle läst vid LTU, samt en kurs som behandlade dagens energianvändning och dess inverkan på miljön.

– En väldigt lärorik kurs som gav mig en bred inblick i de problem som är kopplade till dagens slösaktiga livsstil.

Johan Backlund kan varmt rekommendera andra att läsa en termin utomlands och för den som tänkt söka har han några råd att ge.

– Ansökningsprocessen är lite besvärlig, men det är det värt. Upplevelserna, erfarenheterna och minnena väger definitivt upp för de förlorade timmarna. Försök i god tid att hitta intressanta kurser, men stirra dig inte blind på att de måste vara motsvarande de som ges på LTU. Du bör även leta efter boende i god tid, men var inte rädd att ge dig av om du inte hittar något. Den vänliga lokalbefolkningen hjälper dig snabbt att få tak över huvudet när du kommit på plats. Sist men inte minst, passa på att resa runt i landet om du har möjligheten!

Nyttiga erfarenheter

De lärdomar Johan tar med sig från sin tid utomlands är främst förbättrade språkkunskaper men också ett vidgat perspektiv.

– Det var första gången jag tillbringade en längre tid utanför Sverige, den annorlunda kulturen och miljön bidrar till ett vidgat perspektiv av vardagliga problem. Det var också lärorikt att jobba i grupp med personer från andra delar av världen. Förutom detta har jag självklart lärt mig massor genom de kurser jag läst, avslutar Johan.