Hoppa till innehållet
Jacob Berglund - alumn

Jacob Berglund - Produktchef C More

Publicerad: 30 mars 2017

Utbildning: Industriell ekonomi

Hej Jacob. Du läste Industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet. Vad var det bästa med din utbildning och att plugga i Luleå?

Gemenskapen helt klart. Att umgås med folk från många olika utbildningar, som dessutom är inflyttade från många olika orter, är en självklarhet i Luleå till skillnad från många andra universitet. Jag har kunnat skapa ett väldigt brett nätverk med folk i olika roller och i olika branscher, vilket jag drar nytta av både karriärsmässigt och i sidoprojekt jag driver. Det finns alltid någon jag kan be om råd av och få värdefull input från. Dessutom känns det otroligt roligt att ha vänner spridda över hela Sverige som jag kan besöka på äventyr. Luleåstudenterna är duktiga på att sprida ut sig över hela Sverige efter utbildningen och anta utmaningar även utanför Stockholm.

Jag uppskattade också engagemanget från universitetets sida. Man vill verkligen skapa ett universitet i toppklass och ett riktigt bra studentliv. Vi startade upp flera initiativ under studietiden som universitetet gick in och stöttade ekonomiskt för att få fart på. Det var otroligt roligt att möta den positiva inställningen och viljan att utvecklas från universitetsledningens sida.

Vad gör du idag och vad tror du gjorde att du fick ditt jobb? 

Jag jobbar som produktchef på C More med ansvar för produktutvecklingen av deras digitala plattformar; webb, mobil- och tabletappar, Chromecast och Apple-TV m.fl. Det är en serie av händelser som lett mig till jobbet. Ett stort nätverk ledde mig in till ett bra första jobb där jag fick stort ansvar redan från först dagen. Genom det jag lärde mig under de första åren öppnades nya möjligheter hos C More, och genom att visa framfötterna genom en rad bra leveranser fick jag förtroendet till den roll jag har nu.

Vad har du arbetat med tidigare?

Efter universitetet, men innan C More, har jag arbetat som IT-managementkonsult på Netlight. Där har jag jobbat inom olika områden såsom IT-strategi, förstudier, upphandlingar och produktutveckling. Jag har haft uppdrag på flera bolag inom olika branscher, t.ex. media, gambling och utbildningsväsendet. Att jobba som konsult på rätt bolag är ett suveränt sätt att lära sig mycket på kort tid. Det sker väldigt naturligt när man under hög tidspress kastas in i olika former av uppdrag på olika företag i olika branscher.

Under studietiden jobbade jag på GKN Aerospace, Scania och Byggmax. Jag testade på att arbeta inom kvalitet, logistik, ekonomi, inköp och som innovationskonsult. Det gav mig många olika perspektiv på hur ett företag fungerar och jag upplever att förståelsen har hjälp mig mycket hittills i karriären. Jag drev också ett klubbkoncept i samarbete med nattklubbar i Luleå och startade ett mindre vårdbolag som jag drev vid sidan av i slutet av utbildningen. De egna projekten är de jag lärt mig allra mest av, och är nog också dem som har varit absolut roligast att jobba med.

Har du några tips till studenter som ska ut i arbetslivet? 

Lär dig IT och nätverka mycket. Det kommer att öppna mycket möjligheter om du vågar ta för dig och utmana dig själv. Fundera också över vilka dina styrkor är, och sök dig till roller och företag där du får möjlighet att ta tillvara på styrkorna, samt får hjälp att hela tiden utvecklas. Våga gå andra vägar än de som alla andra tar, och lyssna inte på andra om vad du borde göra.  Inte mig heller : )

Hur ser du på framtiden, vad händer härnäst? 

Nu är det fullt fokus på att göra C More till nordens största streamingtjänst. Vi har många spännande saker i pipen och växer väldigt mycket snabbare än marknaden. Det ska bli en otroligt spännande resa att vara med och utforma.

Taggar