Hoppa till innehållet
Christian Dahlgren

"Jag lärde mig att bli en bra problemlösare"

Publicerad: 30 september 2016

Christian Dahlgren är 28 år och bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Kungsbacka. Han började plugga till civilingenjör i industriell ekonomi 2008. 2013 tog han examen med en inriktning mot Marketing Management. Idag jobbar han som Product Manager på Pacemaker Music AB.

Hej Christian! Vem är du?

– Jag är en rastlös entreprenör som har växt upp bland maneter och saltvatten på västkusten. När jag fyllde nio år fick jag ett trumset och sedan dess har musiken präglat mitt liv på ett eller annat sätt. Jag är civilingenjör, musiker, träningsnörd och otroligt sällskapssjuk.

Vad jobbar du med idag?

Jag är Product Manager på ett startupbolag som heter Pacemaker Music AB. Vi utvecklar en social musikupplevelse där våra användare kan skapa, dela och konsumera mixar. Vi vann Apple Design Award 2015 och blev utsedda till ett av världens mest innovativt företag. Just nu är vi nominerade till bästa musikappen av Digital Music Awards som sponsras av Google Music.

Hur har du tagit dig dit där du är idag?

Jag påbörjade min karriär efter studierna på IT-konsultbolaget Netlight Consulting. Under min tid på Netlight arbetade jag med headhunting, försäljning, produktutveckling och förändringsledning. Jag lärde mig väldigt mycket om IT-branschen, byggde ett stort internt och externt nätverk och fick stor erfarenhet av ledarskap.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Yes, jag blev uppringd sex månader innan jag tog examen och fick arbete på Netlight Consulting där jag stannade i tre år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– På mitt nuvarande jobb, och i min nuvarande roll får jag vara en del av ett grymt team och tillsammans kan vi förändra hur musik konsumeras och delas över hela världen. Den känslan är grym!

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Jag lärde mig hur man lär sig, problemlösning i alla dess former.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– En av de bästa tiderna i mitt liv än så länge. 

Blev det som du hade tänkt dig med utbildningen, att bo i Luleå och jobb efteråt?

Ingenting blev som jag hade tänkt mig. När jag började plugga i Luleå trodde jag att jag skulle hamna på ett stort industribolag och arbeta med logistik eller kvalitet. Nu arbetar jag med digital produktutveckling och tillväxtstrategier på ett start up-bolag inom musik.

Har du några tips till den som funderar på att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Ifall du inte har något emot 30 minusgrader ibland, så finns det ingen anledning att inte välja Luleå. Bra lärare, bra studentstad och fantastiska nätverksmöjligheter. Passa på att ta del av allt vad studentlivet har att erbjuda. Engagera dig i kåren, arbeta på Stuk och nätverka med studenter och näringsliv. Se även till att lägg tid på plugget för resttentor är inte roligt, speciellt inte när du har flera samma period.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara? 

Passa på att spendera tiden i Luleå på bästa möjliga sätt. Försök att välja ett internship, extrajobb eller sommarjobb i samma riktning som utbildningen. Sommarjobbet i kassan på lokala matbutiken kommer inte väga lika tungt. Höga betyg är bra, men erfarenhet är bättre i längden.