Hoppa till innehållet

Årets projekt i Sirius blev en succé

Publicerad: 21 december 2017

Smarta skogsmaskiner och förbättrade växellådor fanns på menyn när studenter presenterade kreativa lösningar på skarpa projekt i Sirius. Sirius är en uppskattad projektkurs som ges det femte året på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik.

Av de fem projekten i årets Siriuskurs handlade två om smarta skogsmaskiner, med syftet att göra skogsarbete effektivare, säkrare och mer miljövänligt. Detta har skett i samarbete med bland annat Kempestiftelserna, Skogstekniska klustret och SLU. Det ena projektet är ett autonomt terrängfordon som ska användas som forskningsplattform för att testa olika metoder, teknologier och verktyg gällande bland annat markberedning. Arbetet med plattformen påbörjades 2014 och i årets Siriuskurs har studenterna gjort stora framsteg.

– Den gamla terrängfordonsplattformen vägde ungefär 3,5 ton med en lastkapacitet på 800 kg. Vår maskin är kraftigare och väger 8 ton, har större säkerhet, och kan lasta tre ton. Den har en modulär design, vilket betyder att den kan utrustas med exempelvis olika hjulalternativ och kranar. Med hjälp av bland annat GPS och sensorer ska den kunna ta sig fram på egen hand och undvika hinder. Att utveckla plattformen har tagit mycket längre tid än vad vi trodde, och det är något jag tar med sig som en lärdom för framtiden, säger Axel Wallenberg, som läser femte och sista året på civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Konkurrenskraftiga skogsbruksmaskiner

Det andra projektet som också handlade om skogsarbete gick under namnet den smarta kranen. Där har studenterna arbetat med en kran till en skogsmaskin som utrustats med dator och sensorer som gör den lättare att hantera, antingen från hytten eller via fjärrstyrning. Den är även anpassad för framtida automation. Syftet är att göra svenska skogsbruksmaskiner konkurrenskraftiga för framtiden.

– Det har varit roligt att arbeta med produktutveckling. Det är många bitar som ska falla på plats, och ibland sker saker du inte kan påverka. Att arbeta i ett skarpt projekt i sju månader har varit väldigt lärorikt, säger Viktor Andersson, student på civilingenjör maskinteknik.

Kan leda till patentansökningar

Övriga projekt i Siriuskursen var att förbättra drivlinan till bandvagnen Bvs10 Beowulf åt BAE Systems Hägglunds, att ta fram ett användarvänligt skärverktyg åt Sandvik Coromant samt att förbättra en växellåda för Scanias lastbilar. Dessa projekt blev så pass lyckade att patentansökningar kan bli aktuella i framtiden.

Kontakt

Magnus Karlberg

Karlberg, Magnus - Professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinkonstruktion, Produkt- och produktionsutveckling, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492418

Taggar