Hoppa till innehållet

Skarpa studentprojekt med fokus på hållbarhet

Publicerad: 11 juni 2019

Nio studentprojekt med fokus på miljö och hållbarhet presenterades i årets upplaga av Sustainable Living, projektkursen som ges tredje året på civilingenjörsprogrammen i maskinteknik samt hållbar energiteknik.

I B-huset på universitetsområdet hade studenterna ställt upp montrar där de visade upp sina prototyper. Bland dessa fanns en stor drönare som hade tagits fram för att ha lång flygtid och är tänkt att användas för att inspektera skador på vindkraftverk.

– Det är dyrt och farligt att hyra in specialpersonal som manuellt inspekterar vindkraftverken genom att klättra på vingarna eller använder sig av liftar. Att använda en drönare är billigare, snabbare och säkrare. Vi har designat drönaren i CAD-programmet NX och sedan 3D-printat de olika delarna i LTU Business lokaler, köpt in motor och tillverkat batterierna, säger Malin Strandberg från Falun som läser civilingenjör hållbar energiteknik.

– Drönaren har presterat bra på tester där den varit relativt stabil och vi uppnår 50 minuters flygtid utan extra utrustning med de hemmabyggda batterierna samt 37 minuter med inköpta batterier. Den ska senare bli autonom genom att utrustning för detta kopplas på, i princip plug-and-play, och det är något som sköts via system- och signallabbet på universitetet, säger Adrian Arrosamena Mellgren från Göteborg som läser civilingenjör hållbar energiteknik.

En annan grupp hade arbetat tillsammans med RISE ETC i Piteå med ett system för att mäta snölaster på solpaneler, en teknik som är på frammarsch.

 – Ett problem med solpaneler i Norrland är att vi har stora mängder snö. Snön byggs upp och kan ha svårt att åka av solpanelerna, det kan bli upp till ett par hundra kilo snö på en större solpanel. På uppdrag av RISE har vi byggt ett testsystem för att testa solpaneler utomhus under en vinter. Med systemet kan man få fram hur mycket last som finns, hur lasten är fördelad samt hur mycket solpanelen böjer sig på grund av lasten, säger Henrik Eriksson från Uppsala som läser tredje året på civilingenjör maskinteknik.

Under intervjun hinner några studenter testa systemet genom att ställa sig på en lutande solpanel. På en skärm intill kan de direkt se vilken vikt som panelen utsätts för och hur fördelningen sker.

– På vårt livetest här där vi står finns fyra lastceller som mäter vikten. Syftet är att tillverkarna ska kunna få information kring hur solpaneler ska utformas och att kunna ge rekommendationer till hur mycket som ska skottas. Det jag personligen tycker varit roligast med projektet är att jag fått jobba med programmering vilket jag gillar. En lärdom att ta med sig är att ett projekt av den här typen alltid tar längre tid än du tror och vi har fått jobba intensivt på slutet, säger Henrik Eriksson.

Bland utställarna fanns också en grupp som arbetat med att ta fram effektivare friluftskök.

– Vi har arbetat på uppdrag av företaget Primus som tillverkar friluftskök med att förbättra verkningsgrad för deras kastruller. Vi har tagit fram några tekniska lösningar som gör att värmeöverföringen till vattnet blir mer effektivt. Det jag tycker varit roligast med projektet är att ha fått arbeta med hela produktutvecklingsprocessen, från idé till färdig prototyp, säger André Selander från Timrå som läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik.