Emma_Nordekvist_civ_maskin
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Att läsa en termin utomlands är det bästa jag gjort"

Publicerad: 25 januari 2018

Emma Nordekvist från Västerås läser fjärde året på civilingenjör maskinteknik. Nyligen läste hon en termin i Sydkorea vilket blev en väldigt givande tid och utlandsstudier är något hon kan rekommendera.

Vad fick dig att välja civilingenjör maskinteknik?

– Det var bredden på programmet och kurserna som ingår. Under min gymnasietid fastnade jag för CAD och hållfasthetslära, därför tyckte jag att maskinteknik lät kul.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker att det är en bra utbildning. De första åren ger en bred bas för den senare delen av utbildningen. När jag började var jag mer intresserad av konstruktion, men de kurserna som jag har läst har även väckt mitt intresse för produktion. Jag tycker nu att båda delarna är intressanta och hur de samverkar med varandra.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Jag går fjärde året så jag läser mina inriktningskurser. Just nu läser jag tribologi och teori samt processer och metoder för teknisk produktutveckling. Den senare är en förberedande kurs för Sirius som är en stor projektkurs för maskinare precis innan exjobbet. I den kursen arbetar vi med produktutvecklingsprocessen och i tribologikursen ska vi snart börja med våra projekt som bland annat handlar om smörjning av kullager.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag visste att jag ville plugga i en liten stad och jag hade varit i Luleå flera gånger tidigare, men aldrig på universitetet. Därför gjorde jag ett studiebesök och följde en student innan jag började här. Sen är det gott om snö på vintern och närheten till skidåkning lockade.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Det är nog den goda gemenskapen och hur lätt det är att lära känna folk här. Många flyttar långt för att studera och det tror jag bidrar till gemenskapen.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Kontrasterna mellan årstiderna, att både ha rikligt med snö på vintern och många soltimmar under sommaren. Det är också kul med allt som händer kring staden, till exempel isbanan som brukar plogas upp varje år och att det finns sparkar man kan låna för att åka omkring på isen.

Du har nyligen kommit hem från utlandsstudier, kan du berätta mer om det?

– Jag läste en termin i Suwon, Sydkorea. Det är en förort till huvudstaden Seoul. Att läsa en termin utomlands är det bästa jag gjort under min studietid på universitet och jag skulle rekommendera det till alla som har möjligheten att åka. Jag lärde mig mycket om andra kulturer och att hantera kulturella skillnader. I Korea är åldern väldigt viktig och alla som är äldre än en själv ska behandlas med stor respekt, även om de bara är ett år äldre. Jag ville åka till ett land som inte har engelska som huvudspråk och eftersom jag inte kunde någon koreanska när jag kom dit var det svårt att göra sig förstådd till en början. Men jag hade en koreansk rumskompis som lärde mig en del koreanska och snart blev det mycket enklare att till exempel läsa menyer på restaurangerna.

Vilket tips har du till någon som funderar på att studera en termin utomlands?

– Sök, det kan bli din roligaste termin! Fundera i förhand på hur kurserna ska kunna passa in i programmet. Du kanske kan läsa någon obligatorisk kurs utomlands och få den tillgodoräknad eller läsa allt som valfritt.

Vad gör du på fritiden?

– Jag engagerar mig i olika organisationer på skolan. Just nu spelar jag trombon i Studentorkestern Luhrarne och är mentor i Pepp. Mentorskapet är för att locka fler tjejer till ingenjörsutbildningar och visa att det inte är fel att vara intresserad av teknik som tjej. Vi behövs också inom den här branschen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vill jobba med något inom produktionsutveckling, produktionsledning eller integration av konstruktion och produktion.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Våga testa! Om det inte känns bra går det att byta program senare eller hoppa av om du känner att det inte var något för dig. I början kan det kännas tungt med många teorikurser, men det blir mer intressant redan andra året.