Hoppa till innehållet
Lovisa Gren student maskinteknik

”Jag vill jobba med produktutveckling”

Publicerad: 12 mars 2019

Lovisa Gren från Skellefteå läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik med inriktning mot konstruktion. Här berättar hon om programmet och studentlivet.

Vad fick dig att välja civilingenjör maskinteknik?

– Efter gymnasiet fick jag möjligheten att prova på att jobba som ingenjör genom praktikprogrammet Tekniksprånget. Detta gav mig en inblick i vad en ingenjör egentligen gör och jag valde därefter att plugga vidare. Varför det blev just maskinteknik var främst bredden på utbildningen och möjligheterna den ger.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag är väldigt nöjd med utbildningen, både upplägget och innehållet. Programmet är väl genomtänkt för att vi studenter ska få de bästa förutsättningarna. Även om det kan vara tungt vissa perioder så är det roligt att se hur man utvecklas.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser jag kurserna Teori, processer och metoder för teknisk produktutveckling samt Finita elementmetoden för mekanisk analys. Den förstnämnda är en förberedelsekurs inför den avslutande projektkursen Sirius där vi lär oss mer om produktutvecklingsprocessen. Den andra kursen är en valbar kurs där vi med hjälp av datorsimuleringar utför olika hållfasthetsberäkningar.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Det som lockade med Luleå var framför allt det goda ryktet om utbildningen men också att jag hade vänner som flyttat upp och trivdes bra.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Gemenskapen i klassen och att lärarna är väldigt kunniga och hjälpsamma. Universitetet har dessutom bra kontakt med många företag vilket ger oss studenter goda möjligheter att knyta kontakter inför framtiden.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Det bästa med Luleå är att även om det är en relativt liten stad så finns det mesta.

Vad gör du på fritiden?

– Nu på vintern passar jag på att åka en del snowboard annars umgås jag mest med vänner eller tränar.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag skulle gärna vilja jobba med produktutveckling av något slag där jag får användning av det jag har lärt mig under utbildningen och komma med nya lösningar till olika problem. Vilken produkt det handlar om spelar mindre roll.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Försök att hänga med från start, hamnar du efter i början kan det vara jobbigt att ta igen det senare. Ett annat tips är att hålla isär studierna och fritiden, så att när du går hem från skolan kan du vara ledig och göra andra saker.