Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Projektkurserna är väldigt roliga”

Publicerad: 15 mars 2017

Zebastian Hallsten, 22 år från Örebro, läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Han har valt inriktningen produktion.

Vad fick dig att välja civilingenjör maskinteknik?

– Jag ville läsa en civilingenjörsutbildning och det var någonting med maskinteknik som lockade mer än andra inriktningar. Det var främst för att det verkade vara en bred utbildning som har mycket att erbjuda, vilket det också är. Det finns goda möjligheter att specialisera sig på det man brinner för och oavsett vilken inriktning man väljer att avsluta utbildningen med får man ovärderlig kunskap inför arbetslivet.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Har aldrig ångrat att jag valde maskinteknik. Visst kan det vara teoretiskt tungt och mycket att göra under vissa perioder, men man lär sig så extremt mycket och det ska inte vara helt lätt att bli civilingenjör inom maskinteknik! Höjdpunkterna i utbildningen är de projektkurser som vi läst, det är utmanande och framförallt kul då man får tillfälle att testa sina kunskaper i praktiken för att lösa ett problem tillsammans med en grupp.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser vi en kurs tillsammans med konstruktion som ska förbereda oss inför SIRIUS, som är den avslutande projektkursen innan ex-jobbet. Samtidigt läser jag och mina klasskamrater på produktion en fortsättningskurs i tillverkningsmetoder som fokuserar mycket på skärande bearbetning, plåtformning och svetsning.

Vad var det som lockade med Luleå och LTU?

– Som så många andra lockades jag av snön och skidåkningen. Jag tyckte även LTU verkade vara ett trevligt universitet att plugga på och att Luleå verkade vara en härlig stad.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Jag måste nog säga engagemanget hos studenter och gemenskapen det skapar. Att det finns engagerade studenter gör att det alltid händer något, allt från lunchföreläsningar med intressanta företag till sittning en fredagskväll. Att det kan tänkas vara långt bort för de flesta att plugga i Luleå ser jag inte som någon nackdel, snarare tvärtom. Eftersom många som pluggar häruppe har ganska långt hem blir det som att man skaffar sig en extra familj häruppe.

Vad gör du på fritiden?

– Jag älskar att vara ute och röra på mig! Nu på vintern är det såklart skidor som gäller, men en annan vinterfavorit är att knyta på sig skridskorna och ge sig ut på de preparerade isbanorna som finns i centrum. När det inte finns snö eller is är jag så ofta som möjligt ute och cyklar mountainbike eller utforskar naturen i Luleås närområden.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag skulle gärna jobba med att utveckla och optimera produktionslinor. Gärna så att jag får använda mig av produktionssimulering, då vi nyligen läste en kurs i det och jag tyckte det var riktigt kul!

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Om du letar efter en bred och givande utbildning har du hittat rätt! Var beredd på att det kommer vara teoretiskt tungt, men låt det inte stoppa dig. Hänger man bara med från första början blir kurserna mycket roligare och man klarar utbildningen bättre.