Hoppa till innehållet

Kim gjorde examensarbetet i USA

Publicerad: 3 juni 2014

Kim Stenholm från Karlskoga har just blivit klar med sina studier på civilingenjör maskinteknik med inriktning teknisk mekanik. Kims examensarbete om självläkande material gjordes i USA vid University of Illinois, avdelningen för Aerospace Engineering.

Vad handlar ditt exjobb om?

– Mitt exjobb handlar om att simulera processen för självläkande material med hjälp av beräkningsströmningsdynamik, CFD. Detta görs för att kunna optimera självläkningen så att materialet i fråga kan återfå sina mekaniska egenskaper. En av mina slutsatser är att det går att göra en simulering som motsvarar processen och att optimering är möjlig.

Till vad används självläkande material?

– Det ska gå att använda i produkter som är gjorda av antingen polymerer eller fiberförstärkta kompositer, exempelvis inom flyg- eller bilindustrin. Min forskning gjordes på mikroskopisk nivå och jag arbetade aldrig med några större applikationer.

Hur kommer det sig att du gjorde examensarbetet i USA?

– Jag arbetade på forskningsämnet strömningslära sommaren 2013 och fick en bra kontakt med professor Staffan Lundström. Det var via honom jag kom i kontakt med universitetet i Illinois. Jag har alltid velat åka till USA och tog chansen när den dök upp.

Vad har varit roligast respektive svårast med att skriva exjobb?

– Det roligaste har varit att få arbeta med forskare som är extremt duktiga inom sitt område. Det svåraste har varit miljöombytet (USA) och att ta stort eget ansvar.

Vad tycker du om utbildningen civilingenjör maskinteknik?

– Jag är väldigt nöjd med utbildningen då den håller hög kvalitet och man lär sig från år ett att arbeta i olika former av projekt. Jag valde inriktning teknisk mekanik för att jag alltid gillat olika former av beräkningar, speciellt inom strömningsmekanik. Intresset startade för sju år sedan när jag tävlingscyklade och alla började raka benen för att sänka luftmotståndet. Detta var jag lite skeptisk till vilket gjorde att jag började intressera mig för strömning.

Skulle du rekommendera andra att läsa maskinteknik?

– Vill man läsa en utbildning med stor bredd och är intresserad av konstruktion, produktion eller beräkningar, då ska man läsa maskinteknik. En ”maskinare” kan arbeta med alla steg i produktutvecklingsprocessen.

Hur har du trivts med att läsa på Luleå tekniska universitet?

– Det jag har gillat mest med universitetet är storleken på campus och den goda kontakten med lärare och professorer. Jag har haft en aktiv studietid, där jag engagerat mig både inom kåren och LTU centralt. På ett mindre universitet är det enklare att skapa ett stort kontaktnät som innefattar stora delar av universitets och kårens organisation. Jag passade även på att studera utomlands i Wien under våren 2012, vilket var möjligt tack vare universitetets stora internationella nätverk. Att lärarna "alltid" har en öppen dörr har också bidragit till att man som student lätt kan få den hjälp och stöd man behöver.

Vad kommer du att göra nu?

– I sommar ska jag arbeta på LTU och slutföra projektet om självläkande material. Till hösten hoppas jag få anställning som beräkningsingenjör vid något företag.