Hoppa till innehållet
Vägen till drömjobbet kan gå via praktik. Under en termin har Astrid Mata som studerar ”Industriell miljö och processteknik” fått prova på jobbet som processingenjör på Koksverket.

6 månaders industripraktik

Efter tre års studier ingår det en termin lång industripraktik i utbildningen. Under praktiken får du tillfälle att testa dina kunskaper i ingenjörsmässiga arbetsuppgifter. För det mesta får du betalt under praktiken och slipper ta studiemedel.

Du kan välja att göra din praktik på ett svenskt företag eller kanske ta chansen och åka utomlands!

Praktiken ger dig en inblick i industrin och gör att du kan se nyttan av de olika kurserna på ett helt annat sätt än innan praktiken vilket skapar motivation inför de avslutande studierna. Dessutom knyts kontakter med företag i Sverige och världen inför kommande framtid.

Vägen till drömjobbet kan gå via praktik

Publicerad: 16 december 2014

Under praktiken har jag övervakat och optimerat processerna för bensenproduktionen; det gör man bland annat genom att justera temperaturer och oljeflöden.

Jag har fått möjligheten att jobba självständigt och planerat mitt eget arbete. Det var mycket utvecklande att tillsammans med driftpersonal och andra ingenjörer slutföra olika idéer.

Sustainable Process Engineering SSAB LTU.jpg

Praktiken på SSAB innebar också kontakt med såväl andra orter inom SSAB som med externa leverantörer, det gav mig möjligheten att redan nu skapa kontakt med framtida arbetsgivare.

I Koksverket i Luleå fick jag bra respons från övriga anställda, jag kom snabbt in i gemenskapet och har deltagit i sociala evenemang som julmiddag, afterwork och Järnverksdagen. SSAB är sedan många år tillbaka ett fadderföretag till IMP-programmet och tillhandhåller därigenom praktikplatser till studenterna. Om ett och ett halvt år kommer jag att vara färdig ingenjör och drömjobbet är att bli processutvecklare på Koksverket.

Praktiken är det roligaste jag har gjort under min utbildning; det har varit intressant, lärorik och utmannande. Under min praktik som process ingenjör på SSAB Luleå har jag satt teori på praktik. Det var roligt att använda mig av de kurser som jag här läst under utbildningen; framför allt har jag haft användning av kursen ”Enhets operationer”.

Text: Astrid Mata
Foto: Viveka Österman