Levi, Finland. Bildkälla: Wikimedia Commons

Studenter på internationell konferens

Under årens lopp har konferensen Fennoscandian Exploration and Mining - gett en heltäckande bild av vad som händer inom mineralprospektering och gruvindustri i Finland, Sverige, Norge och nordvästra Ryssland. Mässan som arrangeras i samband med konferensen omfattade i år över hundra utställare. Från LTU deltog 4 studenter som representerade skolan under de tre intensiva konferensdagarna.

Konferensen äger sedan några år tillbaka rum i Levi i norra Finland och i år inföll den mellan den 3:e och 5:e november. Fyra studenter, två doktorander och två lärare från Luleå tekniska universitet deltog dels för att representera skolan men också för att knyta kontakter. En stor variation av utställare och föreläsare deltog från bland annat Sverige, Finland, Norge, Danmark, Grönland, Tadzjikistan, Kirgizistan, Australien och Kanada.

–  Konferensen var mycket hektisk med mycket att se och göra. Även om vi hade vår monter att sköta så hann vi med att mingla och knyta kontakter. Många företag var intressanta att prata med såsom SGU, GEUS och Agnico Eagle. Jag hade turen att komma i kontakt med en nyhetssajt om gruvor som slutade i ett jobb som artikelförfattare, säger Tobias Wiberg Steen, studerande på Geoveteskapliga masterprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

FEM-LTU1.jpg

Möjligheterna för att nätverka var stora, vilket märktes redan under den första mingelkvällen. För studenter anordnades även en särskild lunch där de fick chansen att träffa företagsrepresentanter.

Bland föreläsningarna så utmärkte sig Endomines för sin något udda idé. Företaget släppte under föreläsningsdagen ett gigantiskt paket med geologisk data över den Karelska guldlinjen i Finland i syfte att utlysa en öppen tävling. Tävlingen går ut på att alla som vill får analysera datan och ge förslag på intressanta områden och eventuella prospekteringsinsatser. Det bästa förslaget vinner ett pris på 40 000 €.