Lina Hällström - Lärare Naturresursteknik på Luleå tekniska univrersitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag är en fjällvandrande och topptur-skidåkande miljönörd"

Lina Hällström är lärare på civilingenjörsprogrammet Naturresursteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Vem är jag? För några år sedan hade jag förmodligen blivit beskriven som en av två handbollsmålvakter i BBK:s damlag. I dag finns knappt någon del av handbollen kvar i mitt liv. Min träning handlar nu främst om långdistanslöpning och längdskidåkning.

Årets Bodensare 2018

– Lagsammanhållningen som försvann med handbollen får jag numera istället på annat håll. Om du letar upp mig på Facebook skulle du genom mina frekventa statusuppdateringar om integration förstå att jag är en av tre kvinnor som driver den ideella svenskskolan Let's Go Swedish. Fyra timmar i veckan får jag träffa en grupp underbara människor från världens alla hörn. Under snart fem år har vi haft över 400 vänner på vår skola och blev förra året framröstade till det ärofyllda priset Årets Bodensare.

Allt närmare en doktorsexamen

– Utöver det ser jag mig själv som en fjällvandrande, topptur-skidåkande, detaljinriktad miljönörd med en licentiatexamen inom tillämpad geokemi och med en strävan mot en doktorstitel. Jag vet, tillämpad geokemi säger inte mycket för dem som inte är insatta (kanske inte licentiatexamen heller). Orden innebär att jag jobbar i en forskargrupp på Luleå tekniska universitet som hanterar miljöproblem både inom den naturliga miljön och inom gruvindustrin. I mitt arbete utvärderar jag det nya konceptet "Remining". Det innebär möjligheten att städa upp historiskt gamla synder från gruvindustrin genom att skapa nya gruvor från det gamla avfallet. Därmed ska man få bort föroreningar från naturen och samtidigt utvinna metaller i Sverige, bra va?

Vill förändra världen till det bättre

– Jag har länge haft som mål att förändra världen till det bättre, både inom miljö- och integrationsfrågor. Detta måste mina elever på Let's Go Swedish ofta stå ut med när jag tvingar dem att läsa texter om plaster i haven, vikten av ekosystem, rymden, återvinning eller annat inom mitt eget intresseområde. Som jag nämnde i inledningen är arbetsmöjligheter och utveckling av landsbygden, Boden och Norrbotten också någonting som ligger mig varmt om hjärtat.

Lina Hällström

Hällström, Lina - Doktorand

Organisation: Tillämpad geokemi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493543