Hoppa till innehållet
Ella Carlsson Sjöberg
Ella Carlsson Sjöberg, före detta student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, numera biträdande föreståndare på Institutet för rymdfysik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Rymden är stor – behåll därför ett öppet sinne"

Publicerad: 4 april 2018

Ella Carlsson Sjöberg tog examen från civilingenjörsprogrammet i rymdteknik 2004. I dag jobbar hon som biträdande föreståndare på Institutionen för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

Före jobbet på IRF har Ella Carlsson Sjöberg bland annat jobbat inom försvarsmakten och på Esrange.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Jag är stolt över att jag följt mitt hjärta och inte lyssnat på de röster som ifrågasatt mina val. Jag trivdes till exempel jättebra med mitt arbete i försvarsmakten men valde ändå att börja plugga på rymdteknikprogrammet eftersom jag drömde om att jobba med rymden. Jag är stolt över att jag vågade ta det steget.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att IRF-teamet består av fantastiska människor och att jag får vara delaktig i spjutspetsforskning om rymden. Här forskar vi om allt från atmosfären till norrsken och bygger instrument som ska till Venus och Mars – det är så himla coolt att gå till jobbet!

När du ser tillbaka på din utbildning, vad är det viktigaste du lärde dig?

– Betydelsen av gemenskap och teamanda. Vi var en fantastisk klass och jag fick vänner för livet, för mig var det verkligen gemenskapen som lyfte allting.

Hur var det att bo och plugga i Kiruna?

– Att bara få komma i närheten av de forskare som fanns i Kiruna – inte minst de från IRF ­– som föreläste för oss, var jättestort. Och eftersom vi i princip bara läser rymdrelaterade ämnen i Kiruna kom plötsligt allt att handla om rymden, det var en otroligt roligt tid. Och värt att komma ihåg är att det tar bara drygt en timme med flyget att komma till Stockholm från Kiruna.

Har du något råd till den som funderar på att läsa rymdteknik?

– Rymden är stor – behåll därför ett öppet sinne inför vad du vill göra under utbildningen och jobba med i framtiden. Och om man vill finns det många aktiviteter att göra utanför skoltid, du kan åka utomlands för studier eller på relevanta konferenser.  Ibland kan det vara tungt med alla ekvationer och siffror, då skadar det inte att ta en paus och titta på månen och stjärnorna. Och trots att det känns tungt emellanåt – glöm inte bort målen och visionerna!