Hoppa till innehållet
Christo Dordlofva
Christo Dordlofva, alumn från rymdteknikprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utvecklar raketmotorer med 3d-printade delar

Publicerad: 12 maj 2018

Christo Dordlofva tog examen från civilingejörsprogrammet i rymdteknik 2009. Idag är han doktorand i produktinnovation vid Luleå tekniska universitet men också anställd vid GKN Aerospace.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag verkligen får jobba i framkanten av produkt- och teknologiutveckling med komplexa produkter som jag är väldigt intresserad av! Genom mitt jobb på GKN Aerospace har jag lärt mig otroligt mycket om rymdindustrin och knutit kontakter internationellt. Nu får jag fortsätta med det som doktorand  och jag får dessutom gräva extra djupt inom ett område som är väldigt aktuellt och intressant; 3D-printing och dess applikation på raketmotorer.

Vad i din karriär är du extra stolt över? 

– Jag har varit med och drivit ett projekt mot våra kunder i Europa som i slutändan kommer att leda till introduktionen av en ny raketmotor inom det Europeiska programmet Ariane. När den flyger för första gången kommer jag nog känna en viss stolthet.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig? 

– Att det finns mer som är viktigt än studier och arbete, även om det alltid är viktigt att göra sitt bästa och att visa engagemang.

Hur upplevde du tiden på Luleå tekniska universitet? 

– För mig var det en underbar tid som jag är otroligt glad över. När jag ser tillbaka är det goda minnen och några av mina bästa vänner lärde jag känna under studietiden i Luleå och Kiruna.

Hur var det att bo och plugga i Kiruna? 

– Jag har bara positiva saker att säga om Kiruna. Vi var ett väldigt sammansvetsat gäng som såg till att vi hade kul även utanför studierna. Naturen i Kiruna öppnar upp för många spännande upplevelser. I slutändan blir det vad man själv gör det till och ser man till att ha kul blir även de mörkaste månaderna minnesvärda.

Har du några tips till den som funderar på att läsa rymdteknik?

– Passa på att ta till dig av den kunskap inom rymdområdet som finns på Luleå tekniska universitet, framför allt i Kiruna. Oroa dig inte över exakt vad du bör läsa för din framtida karriär. Sätt upp en plan och läs det du tycker är intressant. När man väl kommer ut i arbetslivet är det ändå inte som i skolboken.