Viktor Andersson, 23 år. Kommer från Höllviken, Skåne. Läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet rymdteknik.

Vintern och rymden förenas i Kiruna

Viktor Andersson sökte en utmaning – därför valde han att läsa till civilingenjör i rymdteknik. Nu är satelliter, datamodeller och högteknologiska projekt en del av hans vardag.

– Rymdutbildningen är en bred utbildning. Du läser matematik och fysik och skaffar dig helt otroliga problemlösningsegenskaper. Skulle du plötsligt upptäcka att du inte gillar rymden, har du ändå en jättebra civilingenjörsutbildning. 

Eftersom civilingenjörsprogrammet i rymdteknik inleds med två års studier vid LTU:s campus i Luleå, var det där som Viktor Andersson först landade när han flyttade norrut från Skåne.

– Jag kände ingen när jag åkte upp. Men nolleperioden* var jättebra och det gick snabbt att skaffa nya vänner.

Mot rymdstaden

Efter två år i Luleå fortsatte så resan norrut, till rymdstaden Kiruna.

– Jag trivs jättebra i Kiruna och vi får studera i en fantastisk miljö. Det blir en speciell sammanhållning på Rymdcampus.

Vad läser du för kurs just nu?

– Klimatfysik. Vi använder en planetsimulator i vilken vi ändrar parametrar för att se vilket resultat det blir. Jag sänkte Grönland till exempel, och kunde konstatera att medeltemperaturen i Sverige ökade med en och en halv grad och att vissa vindar förändrades.

Ett inslag på rymdutbildningen som Viktor Andersson uppskattar extra mycket, är den internationella prägeln. Rymdbranschen är internationell till sin karaktär, många utländska forskare och studenter kommer till Kiruna, och många av LTU:s forskare och studenter åker ut i världen. Viktor Andersson har varit på studiebesök hos ESA, the European Space Agency, i Holland och planerar att läsa nästa termin i Danmark.

– Jag har fått lära mig mycket om hur andra kulturer fungerar, säger Viktor Andersson.

– Inte minst genom projekt som jag deltagit i, projekt Marvel till exempel.  

Skarpa projekt

I projekt Marvel (se filmen här bredvid) byggde studenterna ett glidflygplan som med hjälp av en höghöjdsballong sköts upp till fyra kilometers höjd. Så pass långt upp i atmosfären råder liknande förhållanden som på Mars, sett till tryck och temperatur. Flygplanet och de instrument som fanns ombord, kunde alltså lika gärna ha undersökt Mars yta.

I framtiden vill Viktor Andersson arbeta med att bygga nyttolaster till vetenskapliga satelliter.

– Eller – varför inte bli astronaut? skrattar Viktor Andersson.

– Det hade varit en fantastisk upplevelse att få åka ut i rymden!

*Nolleperioden. Två veckors frivillig introduktion för nya programstudenter. Syftet är att de nya studenterna ska vänja sig vid universitetslivet, lära känna varandra och ha roligt tillsammans. Aktiviteterna planeras och genomförs av så kallade Phösare (studenter från högre årskurser).