Hoppa till innehållet
Emelie Berglund, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Kombinationen teori och praktik är otroligt givande"

Publicerad: 20 februari 2020

Emelie Berglund är bördig från Haparanda och läser på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik.

Varför läser du teknisk fysik och elektroteknik?

– Jag valde att läsa teknisk fysik eftersom det är en otroligt bred utbildning som öppnar många dörrar inför framtiden! Fysik har alltid varit svårt men ändå ett favoritämne för mig. Det är inte alltid en dans på rosor, men jag tycker du ska utmana dig själv om fysik är ett ämne du är genuint intresserad av.

Vad är roligast med din utbildning?

– Att du aldrig blir mätt på kunskapen du får. Det finns så mycket fascinerande att lära sig! Det är också roligt när du får använda teoretisk kunskap i praktiskt laborativt arbete, då känns det som att pusselbitarna verkligen faller på plats. Den kombinationen är otroligt givande och väldig rolig!

Vad är det mest utmanande?

– Det är väldigt högt tempo och det kan vara utmanande. Men det är inte omöjligt! Om jag – som har fått barn under utbildningen – klarar det, så klarar du det också.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är en stark gemenskap mellan studenterna. Det finns alltid någon som kan hjälpa till, som du kan prata och umgås med. Här finns studenter från hela Sverige och alla har olika bakgrund, vilket skapar ett intressant socialt liv på campus! De äldre studenterna är också väldigt hjälpsamma och drar ofta ihop pluggstugor för de yngre. Lärarna är väldigt lätta att få kontakt med och de vill verkligen att studenterna ska lära sig, de hjälper mer än gärna till om du kör fast.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

– Eftersom jag blev förälder under mitt första studieår har jag inte deltagit särskilt mycket i studentlivet. Men jag vet att andra ägnar sig åt allt från norrskensskådning och vandring i fjällen till aktiviteter på STIL (studenternas egna gym) och slalomåkning, överlag mycket som är förknippat med naturen. För många söderifrån är naturen verkligen en upplevelse. Vilket inte är konstigt, den norrländska naturen är något av de finaste vi har i detta land!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Det hade varit enklare att besvara vad jag inte vill jobba med i framtiden! Eftersom teknisk fysik är en så bred utbildning kan du i princip jobba var som helst. Just nu spånar jag lite på materialfysik/-teknik, men jag har tre år kvar av min utbildning så jag hinner gott och väl fundera!

Har du något råd till den som vill plugga teknisk fysik och elektroteknik?

– Bli inte skrämd av att det är en tuff utbildning, har du motivationen och intresset kommer det att gå bra. Teknisk fysik är utmanande, men våga utmana dig själv! Klarar jag det, klarar du det.