Hoppa till innehållet
Björn Hagström, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Björn Hagström, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och eletroteknik. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Sommarjobb på världsberömt labb

Publicerad: 21 oktober 2021

Björn Hagström läser teknisk fysik och elektroteknik och har deltagit i Cerns sommarskola. – Cern är världens största partikelfysiklaboratorium. Det var ett otroligt spännande sommarjobb, säger Björn Hagström.

CERN Summer Student Programme ger studenter som pluggar kandidat- eller masterprogram inom fysik, data, ingenjör eller matematik, möjligheten att jobba i projekt tillsammans med forskare från Cern.

– Du får även tillgång till föreläsningar och frågestunder med ledande forskare inom olika fält och ämnen relaterade till Cern, säger Björn Hagström.

Under drygt tio sommarveckor jobbade Björn Hagströms tillsammans med en forskare vid Cern. Hans uppgift var att förbättra ett simuleringsprogram kallat Virtual-IPM skrivet i programspråket Python.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om att programmera, arbeta i projekt tillsammans med kollegor och att använda verktyg för programmeringsprojekt i grupp, till exempel Git. Jag har också fått en otrolig insikt i hur arbetslivet ser ut inom Cern och vad som pågår bakom kulisserna.

Vad är det viktigaste du lärde dig under sommarskolan?

– Att lära mig hitta balans mellan arbete och fritid. Min handledare var väldigt mån om att jag skulle ta ledigt ibland och inte jobba ihjäl mig.

Vad var roligast?

 – Gladast blev jag när min första implementering blev merged into Develop branch, det vill säga accepterad för att testas och vidare använd i mjukvaran. Att något jag varit med och skapat var bra nog för Cern var en otroligt häftig känsla. Att få lära känna folk från hela världen var också väldigt roligt.

Vad var det mest utmanande?

– Jag hade inte programmerat i Python särskilt mycket. När jag plötsligt skulle sitta och förbättra en existerande mjukvara på professionell nivå, var det som att springa rakt in i en vägg med huvudet före. Att vara ärlig och transparant med min kompetens var jobbigt och utmanande till en början, jag ville så klart imponera. Men de jag arbetade med var väldigt trevliga, hjälpsamma och tydliga med att jag var där för att lära mig. Det var också en utmaning att jag var ensam student på mitt projekt, jag hade ingen in samma sits att bolla med.

Du pluggar teknisk fysik och elektroteknik, varför?

– Jag har alltid varit väldigt driven och vill göra saker lite bättre, det finns alltid en tanke bak i huvudet som undrar om och hur något kan göras annorlunda. Med teknisk fysik och elektroteknik gör jag det till mitt arbete, att förbättra saker. Det är en bred utbildning så under tiden jag pluggar kan jag lista ut exakt vad jag vill göra framöver.

Björn Hagström vill verkligen uppmuntra fler studenter att söka till Cerns sommarskola. Konkurrensen är hård men om du antas blir det en väldigt lärorik erfarenhet.

– Du fyller i ett formulär, skickar med ditt CV och rekommendationsbrev. Ta chansen!