Hoppa till innehållet
Svenska Betongföreningen delar varje år ut pris för bästa examensarbete till studenter i Sverige. I år gick priset till två nyutexaminerade elever vid Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet: Jakob Gunnarsson och Eric Lindell. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bästa exjobb inom väg- och vattenbyggnad

Publicerad: 21 september 2015

Svenska Betongföreningen delar varje år ut pris för bästa examensarbete till studenter i Sverige, framförallt vid väg- och vattenbyggnadsteknik. Universiteten nominerar ett (eller ibland ett par) examensarbeten som granskas av en expertjury beträffande språk, omfattning, disponering, resultat och hur man placerar sitt arbete i ett större sammanhang.

I år har priset gått till två nyutexaminerade elever vid Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet: Jakob Gunnarsson och Eric Lindell. Examensarbete har titeln: Konstruktioner i stålfiberbetong - Provning och dimensionering enligt ny svensk standard.

Jakob och Eric har satt sig in i en ny standard för dimensionering och provning av stålfiberbetong, utfört omfattande provningar på balkar som de gjutit själva. De har sedan visat med några exempel hur detta kan tillämpas på konstruktioner utsatta för böjning och skjuvning. Dessutom, som kronan på verket, har de skrivit var sitt utkast till artikel för publicering i internationell tidskrift.

–  Vi är på Konstruktionsteknik och vid Complab mycket stolta över arbetet och ser så klart ett tydligt marknadsvärde för betongforskning och provning vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser. Exempelvis kan den nya normen för stålfiberbetong ge flera framtida provningsuppdrag, säger Mats Emborg, Professor inom Konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Priset kommer att delas ut vid Clarion Sign, Stockholm, den 7 oktober. Samtidigt delas Swedish Concrete Award – det årliga ”Svenska Betongnobelpriset” – i år ut till den berömde Schweiziske forskaren Karen Scrivener, Lausanne.

Mats Emborg

Emborg, Mats - Professor

Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Ulf Ohlsson

Ohlsson, Ulf - Universitetslektor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491853

I media

Taggar