Under de 3 första åren läses baskurser, gemensamma för alla civilingenjörsprogram, samt kärnkurser inom det specifika teknikområdet Väg- och vattenbyggnad. Efter termin 5 väljer studenter 1 av 4 valbara inriktningar, Byggande, Jord- och bergbyggnad, Konstruktion, samt Byggkonstruktion och brand. Utbildningen avslutas med ett examensarbete om 30hp. Huvuddelen av kurserna inom inriktningen utgörs av kurser på avancerad nivå. Utbildningen innefattar även ett valfritt utrymme på 30hp.
Valbara inriktningar:
Byggande: Ger kunskaper och färdigheter inom byggprojektering och byggproduktion, inklusive verktyg och metoder för effektiva byggprocesser.
Jord- och bergbyggnad : Ger kunskaper och färdigheter inom berganläggningsteknik och geoteknik, inklusive utformning och byggande av vägar, dammar, och bergtunnlar.
Konstruktion: Ger kunskaper och färdigheter för att beräkna, dimensionera och utforma broar, anläggningar och byggnader.
Byggkonstruktion och brand : Ger kunskaper och färdigheter inom brandteknisk dimensionering och byggkonstruktioners funktion under brandförlopp.
Praktik omfattande 7 månader rekommenderas efter sjätte terminen, men är ej obligatorisk.
För examen krävs kurser enligt specificerade krav för varje enskild inriktning samt examensarbete inom inriktningen.
För tillträde till kurs för examensarbete ska angivna förkunskapskrav i kursplan vara uppfyllda. Särskild information om ansöknings- och antagningsförfarande till examensarbete säkerställs av kursgivande institution.
För att uppfylla examenskrav ska Brandingenjörer (TYBRG vid LTU), som antagits till programmet, senare del, inriktning Byggkonstruktion och brand, läsa kursen Brandfysik, S0011B. Studenter som läser inriktningen Byggkonstruktion och brand ges därför platsgaranti till kursen som läses under valfritt utrymme.
För att vara behörig för antagning till inriktningen Byggkonstruktion och brand ska studenten avklarat 180 hp obligatoriska kurser från Brandingenjörsutbildningen inkluderande Branddynamik 1 och 2 samt påbörjat examensarbetet. Studenterna ska därutöver ha påbörjat kurserna P0009B Bygg- och anläggningsprojektering, P0007B Byggprojektledning, samt V0015B Hållbart byggande som inte ingår i Brandingenjörsutbildningen och läses inom valfritt utrymme och utöver heltidsstudier.
Kursen K0007B Risk och säkerhet – grundkurs från Brandingenjörsutbildningen ingår inte i civilingenjörsexamen.
Undervisningsspråk kan vara engelska i högre årskurs för kurs eller del av kurs.
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov