Hoppa till innehållet

Bygg och anläggning

120 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Efter examen från det tvååriga programmet inom bygg och anläggning kommer du kunna vara med och planera, bygga eller förvalta vägar, hus och industrianläggningar. Dina kunskaper kommer vara viktiga för fortsatt hållbar utveckling inom byggbranschen.

Studierna förbereder dig för att direkt kunna börja arbeta som bland annat arbetsledare, kalkylator, planerare eller mättekniker. Utbildningen är även en möjlighet för dig som jobbar inom byggbranschen och vill vidga dina kunskaper för möjligheten till nya arbetsuppgifter. I programmet ingår en arbetsplatsförlagd del för att testa dina kunskaper och ta del av nya erfarenheter direkt från byggbranschen. Utbildningen planeras och genomförs i samarbete med näringslivet för att du som student tidigt ska få insikt i framtida yrkesroller och knyta kontakter med tänkbara arbetsgivare.

Utbildningens innehåll

Utbildningen innehåller en blandning av grundläggande ämnen och fackämnen som ska förbereda dig inför kommande yrkesbana och bidra till expertkompetens som behövs ute i industrin. Första terminen läser du grundläggande ämnen som ekonomi, matematik och kommunikation. Därefter läser du fackämnen som behövs för yrkesrollen, såsom byggprocessen, kalkylering, byggmätning, juridik och ledarskap. Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen sker under sista terminen.

Erfarenhet från byggbranschen är en viktig faktor för att vara anställningsbar efter studierna. Utbildningen ger huvudsakligen kunskaper i arbetsledning och mätning medan det är en relativt liten del av utbildningen som behandlar själva byggandet. Därigenom kommer utbildningen att förbereda dig inför en viktig eller drivande roll för individuella projekt och byggbranschens framgång och utveckling. 

I programmet finns det två grupper av kurser som du kan välja bland. Antingen mätteknik med kurser inom projektering, CAD, fastighetsrätt, byggmätning, eller produktion med kurser inom byggstyrning, arbetsrätt och betongteknik. Utbildningen har även en valfri kurs vilket ger dig möjlighet att ytterligare påverka din egen kompetensprofil. 

Var kan jag jobba?

Efter examen du kan jobba hos entreprenad- och konsultföretag inom bygg- och anläggningsbranschen samt på kommuner och myndigheter. Utbildningen ger en bred kompetens och erfarenhet inför flera yrkesroller baserat på ditt val av kurspår. Du kan komma att arbeta som arbetsledare, platschef, kalkylator, planerare eller mättekniker i olika projekt som kan omfatta allt från att planera, bygga eller förvalta vägar, hus och industrianläggningar.

Anmälan
Bygg och anläggning
Luleå, Normal, Våren 2024

Startdatum 2024-01-15, v.3 2024
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-85017
2023-10-16
20

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Matematik 2a eller 2b eller 2c.

Urval

Minst tre års yrkeserfarenhet inom bygg- och anläggningsbranschen meriterar dig i det alternativa urvalet. Bifoga en meritförteckning och arbetsgivarintyg till din anmälan.

  • Betyg: 34%
  • Högskoleprov: 33%
  • Alternativa: 33%
OBS! Alternativt urval
Anmälan öppnar 2023-09-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Jonny Nilimaa

Jonny Nilimaa, Universitetslektor

Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491576