Hoppa till innehållet

Bygg och anläggning

120 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Vägar, hus och industrianläggningar är exempel som du med en högskoleexamen i Bygg- och anläggning från Luleå kan vara med att planera, bygga eller förvalta. Dina kunskaper kommer vara viktiga för framtidens hållbara samhälle

Utbildningen vänder sig både till dig som redan arbetar inom byggbranschen och dig som nyligen gått ut gymnasiet. Under dina studier skaffar du dig kunskap och erfarenhet för att direkt kunna arbeta som arbetsledare, platschef, kalkylator, planerare eller mättekniker. I programmet ingår en arbetsplatsförlagd del där du använder dina nyvunna kunskaper och får viktiga erfarenheter från byggbranschen. Utbildningen planeras och genomförs i samarbete med branschföretag. Det ger dig som student möjlighet att tidigt få insikter i din framtida yrkesroll och kontakter med tänkbara arbetsgivare.

Utbildningens innehåll

Utbildningen blandar grundläggande ämnen med fackämnen som ger dig expertkompetens. Första terminen läser du grundläggande ämnen som ekonomi, matematik och kommunikation. Därefter läser du fackämnen som behövs för yrkesrollen, till exempel byggprocessen, kalkylering, byggmätning, juridik och ledarskap. Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen sker under sommarhalvåret, år två. Erfarenhet från byggbranschen är en viktig faktor för att vara anställningsbar efter studierna.Utbildningen ger i huvudsak kunskaper för arbetsledning/mätning medan det är relativt lite utbildning i själva byggandet. En kurs är valfri vilket ger dig möjlighet att påverka din kompetensprofil.

I programmet finns det två grupper av kurser som du kan välja bland:
Mätteknik med kurser inom projektering, CAD, fastighetsrätt, byggmätning med mera.
Produktion med kurser inom byggstyrning, arbetsrätt, betongteknik med mera.

Var kan jag jobba?

Med högskoleexamen Bygg och anläggning kan du verka hos entreprenadföretag och konsulter inom bygg- och anläggningsbranschen, samt hos kommuner och myndigheter.


Anmälan
Bygg och anläggning
Luleå, Normal, Våren 2023

Startdatum 2023-01-16, v.03 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-85008
2022-10-17
20

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Matematik 2a eller 2b eller 2c.

Urval

Minst tre års yrkeserfarenhet inom bygg- och anläggningsbranschen meriterar dig i det alternativa urvalet. Bifoga en meritförteckning och arbetsgivarintyg till din anmälan.

  • Betyg: 34%
  • Högskoleprov: 33%
  • Alternativa: 33%
OBS! Alternativt urval
Anmälan öppnar 2022-09-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Jonny Nilimaa

Jonny Nilimaa, Universitetslektor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491576