Hoppa till innehållet
Karl Andersson, Luleå tekniska universitet  Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det viktigaste är att skapa nyfikenhet för ämnet"

Publicerad: 7 januari 2020

Karl Andersson är biträdande professor i distribuerade datorsystem och undervisar på utbildningen i datornätverk.

Hej där, vem är du?

– Man kan beskriva mig som Uppsalabon som hamnade i Skellefteå, IT-konsulten som blev lärare och forskare eller datanörden som också är tvåbarnsfar. Är programansvarig för datornätverk sedan 2012.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Jag brukar undervisa på kurser inom programmering, teknisk kommunikation och nätverksövervakning. Dessutom håller jag i projektkurser och examensarbeten.

Varför ska man läsa datornätverk vid Luleå tekniska universitet?

– Programmet ger en god grund att stå på inom datornätverk och serveradministration. Våra studenter från datornätverk är hett efterfrågade på en arbetsmarknad i stark tillväxt.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Det viktigaste är att skapa nyfikenhet för ämnet, att ge studenterna verktyg att själva söka information och att lära sig ännu mer på egen hand. Att de utvecklas till självständiga aktörer som klarar av att lösa alla möjliga uppgifter.

Vad är det roligaste med att undervisa? 

– Mötet med studenterna, definitivt. Att få diskutera intressanta frågeställningar med vetgiriga och intresserade studenter och se hur de växer och får allt djupare kunskaper och insikter inom ett ämnesområde, ger mig massor av energi och idéer till nya områden att inkludera framöver.

Vad handlar din forskning om?

– Just nu forskar jag tillsammans med en forskargrupp i Bangladesh. Vi tar fram ett system för att förutsäga översvämningar med hjälp av modern sensor- och kommunikationsteknik. Projektet är treårigt och finansieras av Vetenskapsrådet.