Hoppa till innehållet
Fredrik Lindahl, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Fredrik Lindahl, lärare på högskoleingenjörsutbildningen i datorspelsprogrammering. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bred utbildning med många möjligheter

Möt Fredrik Lindahl – en av de lärare som undervisar på programmet i datorspelsprogrammering.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Studenterna träffar mig i spelmotorarkitektur, fysik- och grafikrelaterade kurser såsom Computer Graphics Programming, Computer Game Physics, Game Engine Architecture och Computer game systems.

Varför ska man läsa datorspelsprogrammering vid Luleå tekniska universitet?

– Det är en utbildning som ger dig kunskaper som inte många andra spelutbildningar erbjuder. Eftersom du får en bred kunskapsbas inom prestanda-kritisk programmering blir du som examinerad högskoleingenjör mycket attraktiv på arbetsmarknaden, och inte bara inom spelbranschen. Ytterligare en sak som är speciellt med det här programmet är att du får jobba i projekt tillsammans med 3D-grafiker från progammet i visuell gestaltning – digital design, samt programmet i ljudteknik. Det här samarbetet gör att du lär dig producera spel med hög kvalitet samtidigt som du får en inblick i hur spelproduktion fungerar. Kort sagt kommer du vara redo för arbetsmarknaden direkt efter att du tagit din examen!

Har Skellefteå som studieort några specifika fördelar?

– Det finns en växande spelindustri i Skellefteå och många små- och medelstora programmeringsföretag. Sammantaget bidrar det positivt till Skellefteå som en plats där gamingbranschen är påtagligt närvarande. Dessutom ger Skellefteå kommun, genom fastighetsbolaget Skebo, bostadsgaranti till alla nyblivna studenter i Skellefteå.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Breda kunskaper inom programmering, djupa kunskaper inom specifikt spelprogrammering och en vilja att lära sig ännu mer.

Vad är det roligaste med att undervisa?

– För mig är studenterna en konstant inspiration för att fördjupa mina kunskaper inom olika områden och att forska ännu mer. Även en lärare får alltså lära sig nya saker!