Jonathan_Lonnback_Tjarnberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Miljö- och energifrågor går inte längre att undvika”

Publicerad: 24 april 2019

Jonathan Lönnback Tjärnberg från Umeå läser tredje och sista året på högskoleingenjör Energiteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Han ser många fördelar med att läsa i Skellefteå.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör energiteknik?

– Redan i tidig ålder hade jag ett visst intresse av energi, men det är först på senare år mitt intresse växte. Nya energilösningar och energioptimering blir en allt viktigare punkt hos företag att ta tag i. Nu när många nationer har skrivit på Parisavtalet så kan inte energi- och miljöfrågor undvikas längre. Det kommer att behövas fler energiingenjörer inom så många områden i framtiden, så jobbmöjligheterna blir ljusare för varje år som går.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag tycker att utbildningen och kurserna håller hög kvalitet. Både lärare och professorer är kompetenta och hjälpsamma. Har du funderingar eller frågor så kommer du lätt i kontakt med dina lärare.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu är jag inne på min sista läsperiod och skriver examensarbete hos Skellefteå Kraft. Det är något jag sett fram emot och det ska bli roligt att verkligen få använda mina kunskaper jag har fått under dessa år.

Vad var det som lockade med Skellefteå?

– Det som lockade mig till Skellefteå är av dess storlek. Mindre stad, med stora möjligheter.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Det finns många fördelar med att vara student på ett mindre campus. Du har mer att säga till om och kommer närmare dina klasskamrater. Ni får bättre sammanhållning och hjälper varandra på ett sådant sätt att det lyfter hela klassen.

– Du har tio minuters gångavstånd till centrum från campus. På cykel tar du dig överallt väldigt snabbt i stan. Skellefteå har bostadsgarant till studenter, så du slipper stå i bostadskö. Det finns bra möjligheter till kontakt med företag i kommunen. Du har tillgång till Idélabbet, där du kan få dina idéer att bli verklighet och du kan få stor hjälp av LTU Business för att skapa en tjänst eller produkt, ditt kanske framtida företag. Kort och gott, här är det kvalitet istället för kvantitet.

Vad är det bästa med att bo i Skellefteå?

– Skellefteå vill växa och det finns ett stort egagemang från staden. Det skapar samtidigt jobbmöjligheter. Skellefteå vill hjälpa människor att ta vara på sina idéer och förverkliga dem. Sedan att staden inte är så stor gör att du har nära till alla olika typer av aktiviteter som du vill utöva.

Vad gör du på fritiden?

– Tränar, umgås med familjen eller vandrar i fjällen när tillfälle ges. Annars läser jag facklitteratur inom andra områden, exempelvis kommunikation. Sist men inte minst så fortsätter jag finslipa mina idéer där en idé har stor potential att bli en produkt att använda i framtiden. Det är förstås en energilösning för att minska den fossila förbrukningen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Det jag vill jobba med i framtiden är mina egna idéer, samt utveckla befintliga produkter som redan existerar och hitta nya lösningar på dagens och framtidens problem. Oavsett vilket företag jag kommer jobba åt så finns det tid- och energibesparingar att göra.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Mitt råd till dig som funderar på att söka till programmet är att klicka in på "Bli en student för en dag", läs vidare där hur ni går tillväga. Då får du möjligheten att följa en student under en dag på universitet och se vad vi pysslar med och få en inblick i vilka kurser som väntar dig. Du får möjlighet att känna efter om utbildningen är rätt för just dig. Du får även bekanta dig med staden, så allting inte blir nytt för dig när du kommer hit. Du kan även göra besöka/skugga en ingenjör inom området en dag. Då kan de ge dig en liten fingervisning om vad ingenjörsrollen innebär efter studierna.

– Är du osäker på vad du vill läsa så är mitt livsråd (gjort detta själv) att du gör tre spalter på ett papper. Skriv ned det du tycker är roligt/intressant i ena spalten, i andra spalten så skriver du det du absolut inte har intresse för eller inte tycker om. I sista spalten så ska du skriva ned de saker som du är osäker på, ifall det är intressant eller inte. Med tiden då du fyller i listan kommer urvalet av utbildningar och arbeten som finns att minska succesivt. Under tiden kan du se över spalten med de osäkra, (frågeteckerna) och göra besök/prata med de människor som jobbar inom den branschen/yrket. Du får klarhet och bättre uppfattning om yrket/branschen, vilket kan underlätta ditt framtida val av universitetsstudier.