Petter Andersson alumn teknisk design
Petter Andersson, alumn inom teknisk design vid Luleå tekniska universitet. Foto: Scania Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det blev ännu bättre än jag tänkt mig”

Publicerad: 4 september 2015

Petter Andersson, 24 år från Norrköping. Läste teknisk design med mot inriktning produktionsdesign vid Luleå tekniska universitet. Tog examen 2015 och jobbar idag som materialplanerare på Scania i Södertälje.

Hej! Vem är du? Berätta lite om dig själv.

– Hej! Jag heter Petter Andersson, är 24 år och bor för tillfället i min hemstad Norrköping. På fritiden tycker jag om att umgås med vänner, vara i skärgården och hålla på med idrott. Jag har spelat fotboll under större delen av mitt liv men under universitetstiden spelade jag i skolans lacrosselag.

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Jag hittade jobbet som materialplanerare på Scania i Södertälje via deras platsannons. Den stämde bra in på min profil och jobbet var precis vad jag sökte efter.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Jag tog examen i början av sommaren 2015. Under slutet av utbildningen sökte jag kontinuerligt olika jobb som fanns utannonserade, men de flesta arbetsgivare ville tillsätta tjänsten direkt vilket krockade med min utbildning. Jag blev kallad på intervju hos Scania i slutet av juni. Kort därefter hörde de av sig och var intresserade av att anställa mig på slutet av sommaren.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett jobb som ställer höga krav, vilket jag tycker om. Jag får definitivt sätta mina kunskaper på prov varje dag. Arbetet innebär mycket kontakt med leverantörer. Som materialplanerare ser jag till att produktionen bereds med material så att den inte stannar av. Det skulle vara förödande, men samtidigt får man inte bygga för stora lager. Det gäller att hitta en balans däremellan. Logistik har alltid intresserat mig. Det berör de flesta företag och är en avgörande del för lönsamheten.  

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att ha kommit in på arbetsmarknaden. Idag kräver de flesta företag arbetslivserfarenhet. Jag arbetade som speditör på Siemens sommaren 2014. Jag tror att det till viss del hjälpte mig till där jag är idag.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Konsten att hålla presentationer. Många av våra projektarbeten innebar en slutredovisning i form av en presentation. Jag minns hur nervöst det kunde vara i början men med åren blev jag allt säkrare. Det är även något jag har nytta av i privatlivet idag.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Spännande och händelserik. Jag hade inte hört så mycket om LTU tidigare och hade inga större förväntningar. Närheten till lärarna var något jag såg som väldigt positivt. Det var enkelt att komma i kontakt med dem om man hade funderingar kring något eller bara ville ha feedback.

Blev det som du hade tänkt dig med utbildningen, att bo i Luleå och jobb efteråt?

– Jag skulle nog vilja påstå att det blev bättre än jag tänkt mig, på alla sätt. När jag började på LTU kände jag ingen i Luleå och det var med viss nervositet jag flög norrut. Många var i samma situation som mig och det var inga problem att träffa nya vänner. Jag träffade även min flickvän i Luleå. Jag tycker att staden är på gränsen till för kall under vinterhalvåret, men under våren när det börjar bli ljust dygnet runt är Luleå som bäst. Mitt nuvarande jobb som materialplanerare är spännande, utmanande och samtidigt väldigt roligt. Det kan knappast bli bättre. Dessutom finns det stora utvecklingsmöjligheterna på Scania.

Har du några tips till den som funderar på att läsa teknisk design?

– Lägg upp en plan för dina studier. Skjut inte upp allt till slutet utan studera istället i jämn takt. Skjuter man upp allt till slutet resulterar det oftast i mycket stress och sömnlösa nätter inför tentan. Plugga med vänner. Jag lärde mig mycket av att bara sitta och diskutera. Att hjälpa andra när man pluggar är även den bästa strategin för att repetera det man lärt sig.

Är det någonting annat du vill säga?

– Studera det du tycker är roligt så löser sig resten.