Hoppa till innehållet

Nytt masterprogram i cybernetik

Publicerad: 9 september 2019

Luleå tekniska universitet utökar sitt utbud av masterprogram med ett masterprogram i cybernetik. Programmet ska främst möta behovet av ingenjörer med kompetens inom AI, maskininlärning och reglerteknik som kan hantera utmaningarna med hållbar utveckling.

– Programmet kombinerar reglerteknik och robotik, inklusive biorobotik, med AI och maskininlärning, säger Andreas Johansson, universitetslektor i reglerteknik och utbildningsledare för programmet.

Programmets fokus är på reglerteknik och maskininlärning. Unikt för programmet är bland annat tillgången till forskningsinfrastruktur, till exempel fältrobotiklabbet som är  utrustat med ett av Europas största så kallade motion capture systems. Med fältrobotiklabbet kan det göras demonstrationer av teknik inom både mark- och flygrobotik, och studenterna får tillämpa sina kunskaper i praktiken. Dessutom kommer det finnas kontaktytor, till exempel genom studentprojekt, praktikplatser och gästföreläsningar, mellan studenter och regionala företag då universitetet har ett väletablerat samarbete med den regionala industrin inom områden såsom gruva, stål och datacenter.

Hållbar utveckling

Programmet i cybernetik hanterar några av framtidens viktigaste utmaningar. Att effektivisera produktionen av stål, papper och elkraft genom utvecklad processreglering har potential att minska utsläpp och förbrukning av resurser.

– Den här kompetensen kan bidra till en hållbar utveckling. Dessutom går den tekniska utvecklingen allt mer mot artificiell intelligens och maskininlärning, teknik som kommer bli allt viktigare inom robotik och processreglering.

Det finns ett brett spektrum av ingenjörsprogram som kan lämpa sig som bakgrund för den som är intresserad av masterprogrammet i cybernetik, det kan till exempel vara en bakgrund inom maskinteknik, elektronik, kemiteknik, datateknik eller rymdteknik. Det viktigaste kravet är att du har gått en grundkurs i reglerteknik.

– Vi vill gärna ha studenter med olika bakgrund. Vid projektarbeten kan vi då sätta ihop team med bred kompetens, säger Andreas Johansson.

Kontakt

Andreas Johansson

Andreas Johansson, Professor, Avdelningschef

Telefon: 0920-492334
Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar