Christoffer Brun TB 2
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Väldigt fin gemenskap här"

Publicerad: 25 februari 2020

Christoffer Brun från Lerum går tekniskt basår med målet att så småningom börja på civilingenjör rymdteknik.

Vad fick dig att välja tekniskt basår?

Jag sökte egentligen rymdprogrammet, men var ganska säker på att inte komma in eftersom jag gjorde en sen anmälan. Då la jag in tekniskt basår med tanken att det kunde vara bra att förbereda sig, det var ändå längesedan jag läste det här på gymnasiet. Det var också ett plus att jag med detta får en garantiplats till rymdprogrammet sen.

Vad tycker du om utbildningen?

Det är en bra utbildning. Det är ganska stor skillnad i tempo jämfört med gymnasiet, vilket är bra eftersom man blir förberedd på vad som komma skall. Egentligen behövde jag inte behörigheterna, men det var väldigt längesedan jag läste matte, fysik och kemi, så det är bra att ta igen det.

Vad gör ni nu på utbildningen?

Ena hälften av tiden är matte, den andra halvan delas mellan fysik och kemi. Jag läser också lite annat vid sidan av.

Vad var det som lockade med Luleå?

Det var just rymdprogrammet, det har jag tänkt på i ganska många år. Hade det inte varit för platsgarantin hade jag nog läst tekniskt basår i Göteborg eller någon annanstans, nu blev det här. Annars är det en väldigt fin gemenskap här, många är i samma situation och har flyttat hit för studierna. En annan positiv sak är att det är en bättre vinter än hemma i Göteborg.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

Sammanhållningen. Det är väldigt öppet och trevligt, sen får man ett väldigt bra bemötande av professorer. Det blir personligt, har man något problem går det fint att gå och prata med någon om det. På andra, större, ställen har de kanske inte tid med sånt.

Vad gör du på fritiden?

Tränar och umgås med vänner. Annars är det väldigt mycket plugg.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har alltid romantiserat idén att skicka något utanför atmosfären. Men jag vet inte, det kan hända att jag grenar av mot teknisk fysik. Det mesta är intressant, vi får se vart det leder.

Har du något råd till den som funderar på att söka tekniskt basår?

Om du inte känner dig säker, så gör det bara. Det ska inte kännas som en barriär om du inte läst de här ämnena tidigare, det är därför basåret finns. Eftersom att jag gjort det här på gymnasiet kändes det lite som ett nederlag, men samtidigt hade jag andra prioriteringar då än nu. Känner du dig osäker – gör det bara, det är ett år av ditt liv.