Hoppa till innehållet

Tekniskt basår

60 Förutbildningspoäng, Förberedande program
Tekniskt basår är för dig som vill läsa till civilingenjör eller högskoleingenjör men saknar särskild behörighet i matematik, fysik och kemi. Om du klarar samtliga kurser under året så garanteras du en plats på valfri ingenjörsutbildning vid LTU.

Tekniskt basår vid Luleå tekniska universitet är skapad för att du efter genomförd utbildning ska ha den särskilda behörighet som krävs för att läsa våra civil- och högskoleingenjörsutbildningar. Under studietiden utvecklar du även din studieteknik som du har stor nytta av i dina fortsatta universitetsstudier. Platsgaranti ges till den student som klarar samtliga 60 kurspoäng inom nominell studietid. Platsgaranti innebär att du har en garanterad plats på valfri ingenjörsutbildning vid Luleå tekniska universitet.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är en ettårig kompletteringsutbildning med målet att uppnå behörighet för ingenjörsstudier. Under hela året läser du matematik och fysik uppdelat på ett antal delkurser. Utöver matematik och fysik läser du teknologi under första terminen och kemi under andra terminen. 

Det finns tre valmöjligheter för dig som vill läsa Tekniskt basår: 

Campusförlagd utbildning i Luleå 

Om du väljer Tekniskt basår på campus i Luleå eller Skellefteå kommer föreläsningar, lektioner, seminarier och examinationer till stor del ske på campus. För respektive kurs finns en nätbaserad lärplattform, med tillgängligt undervisningsmaterial. Utbildningen ges på helfart, studietakt 100%, vilket motsvarar 40 timmars studievecka.

Campusförlagd utbildning i Skellefteå 
Om du väljer Tekniskt basår på campus i Luleå eller Skellefteå kommer föreläsningar, lektioner, seminarier och examinationer till stor del ske på campus. För respektive kurs finns en nätbaserad lärplattform, Canvas, med tillgängligt undervisningsmaterial. Utbildningen ges med studietakten 100% vilket motsvarar 40 timmars studievecka. 

Distansutbildning med sammankomster i Luleå
Om du väljer Tekniskt basår på distans kommer föreläsningar, lektioner, seminarier och examinationer främst ske dagtid via distansöverbryggande teknik, men även under campus-veckorna i Luleå. För respektive kurs finns en nätbaserad lärplattform, med tillgängligt undervisningsmaterial. En förutsättning för dina studier är en dator med headset och webb-kamera samt god internetuppkoppling.
Utbildningen ges med studietakten 100% vilket motsvarar 40 timmars studievecka.
I utbildningen ingår en obligatorisk samling varje termin på LTU campus i Luleå, där varje tillfälle omfattar upp till 5 dagar. 

Distansutbildning är ett mer flexibelt upplägg men samtidigt mer krävande. För att lyckas  måste du ta ett betydligt större eget ansvar för ditt lärande vad gäller planering och genomförandet än vad en campusstudent behöver.


 

Anmälan
Tekniskt basår (IT-distans),
Luleå, Distans, Hösten 2024

Startdatum 2024-09-02, v.36 2024
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
Obligatoriska: 2
I utbildningen ingår en obligatorisk samling varje termin på LTU campus i Luleå, där varje tillfälle omfattar upp till 5 dagar.
LTU-78000
2024-04-15
30
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2024-03-15

Anmälan
Tekniskt basår (Normal, Luleå),
Luleå, Normal, Hösten 2024

Startdatum 2024-09-02, v.36 2024
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-78025
2024-04-15
80
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2024-03-15

Anmälan
Tekniskt basår (Normal, Skellefteå),
Skellefteå, Normal, Hösten 2024

Startdatum 2024-09-02, v.36 2024
Skellefteå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-78026
2024-04-15
20
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2024-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Juha Koivuniemi

Juha Koivuniemi, Universitetsadjunkt

Organisation: Tillämpad matematik, Matematiska vetenskaper, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492233
Micael Öhman

Micael Öhman, Universitetslektor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585374