Hoppa till innehållet
Jon Moln Teike, Brandingenjör i Kiruna.
Jon Moln Teike, Brandingenjör i Kiruna. Fotograf: Åke Jönsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jon Moln Teike, Brandingenjör i Kiruna

Publicerad: 15 april 2014

Namn: Jon Moln Teike
Ålder: 28 år
Bor: Kiruna
Hemort: Huskvarna
Utbildning: Brandingenjörsexamen, Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjör (RUB) och Civilingenjörsexamen med inriktning på brandteknik

Hur var det att studera på Luleå tekniska universitet?

Under min studietid på LTU fick jag massor av nya intryck och arbetssätt. Studierna baserades på mycket eget ansvar vilket passade mig utmärkt. Dessutom kunde man lägga upp sitt schema så att det även fanns utrymme för klätteräventyr i fjällen.

Utbildningen som sådan har en gedigen kärna av ingenjörskurser och det kommer ni även märka när ni träffar andra ingenjörer från LTU ute i arbetslivet. Under min studietid hade vi visserligen inte så mycket kurser från SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - men däremot gjorde jag ett av mina examensarbeten där. Att ha SP knutna till brandingenjörsprogrammet på LTU ser jag som en mycket stor tillgång.

Mitt nuvarande arbete handlar mycket om att samverka med andra myndigheter och ta ansvar i pressade situationer. Därför har jag har fått stor nytta av den beteendevetenskap och riskhantering som jag läste vid LTU. Det har förstås inte alltid varit lätt att studera alla gånger men å andra skulle det inte varit lika givande om det inte hade varit utmanande.

Hur trivdes du med staden Luleå?

Luleå är en ganska stor stad med närhet till natur. Dessutom finns det bra och billiga flygförbindelser. På de platser jag bodde var det aldrig längre än ett stenkast till en närliggande skogsstig eller ett skidspår som ledde ut till vattendragen. Luleås campus ligger en bit utanför staden men det finns bra bussförbindelser och cykelstråk. Det jag uppskattade mest var den träning- och aktivitetskultur som finns på universitet. Det fanns aldrig brist på människor som ville sticka iväg och isklättra, åka skidor eller spela innebandy.

Billig lägenhetshyror och lätt att hitta extrajobb gjorde studielivet enklare.

Jon Moln Teike Brandingenjor LTU Alumn 01.JPG
Sydtoppen på kebnekaise

Har du ett jobb du trivs med?

När jag började närma mig slutet på mina studier under 2011 hade jag siktet inställt på den privata sektorn och då framförallt någon form av säkerhetsuppdrag inom större företag. Men eftersom det aldrig blir som man tänkt sig började jag jobba på räddningstjänsten i Kiruna. Dessutom var det åt fel håll jämfört med vad man annars skulle tro att en smålänning skulle vilja flytta. Men detta är nog bland det bästa valet jag gjort i mitt liv. Jag har en stor bredd på mina arbetsuppgifter med goda möjligheter att själva styra mitt arbete. Att ena dagen stå och leda en räddningsinsats till att den andra dagen föredra en risk- och sårbarhetsanalys för övriga delar av kommunen gör det till ett mycket varierande arbete.

Har du några tips till framtida studenter?

Lagar och föreskrifter är något man har stor nytta av att kunna oberoende om man arbetar offentligt eller privat. Att veta vem som har ett ansvar för brandskyddet i en fastighet eller vilka krav som ställs beroende på lagstiftning gör att man både kan agera professionellt men också bli mer effektiv.

Jag har personligen även sett en nytta i att bredda mina kunskaper inom byggnadskonstruktion. Även om brandskyddet är väldigt viktigt finns det ett stort antal andra områden som man måste fungera på för att en byggnad ska bli bra. Därför är det väsentligt att man som brandingenjör har en förståelse för andras intresseområden och att man kan samverka med andra aktörer för att nå den bästa lösningen. Detta gäller även när man arbetar med en räddningsinsats. Våga tänka nytt, arbetslivet är inte så otroligt komplicerat som man kanske kan tro.