Hoppa till innehållet
Foto: Epiroc
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitetet får viktig roll i stort EU-projekt om hållbar gruvdrift

Publicerad: 10 maj 2021

Luleå tekniska universitet är det enda svenska lärosätet som deltar i ett nytt stort projekt om koldioxidneutral autonom gruvbrytning. I EU-finansierade NEXGEN SIMS ska teknik, metoder och processer för en mer hållbar gruvverksamhet tas fram.

Totalt har det treåriga projektet en budget på 169 miljoner kronor, varav nära 43 miljoner går till Luleå tekniska universitet.
– Det är väldigt roligt att vi kan fortsätta det framgångsrika arbete som påbörjades med SIMS-projektet redan 2016, eftersom digitala gruvsystem är avgörande för framtidens hållbara gruvnäring. Det nya projektet befäster universitetets roll som Europas gruvuniversitet och förstärker vår samverkan med Epiroc, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet.

I NEXGEN SIMS, som koordineras av gruvutrustningsbolaget Epiroc, samarbetar internationella gruvföretag, tillverkare av utrustning och system, europeiska universitet och andra aktörer.

Säkerhet i fokus

En viktig del i projektet är att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser. Detta inkluderar batterielektrisk gruvutrustning, fullt utnyttjande av 5G för optimal uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner. Projektet fokuserar också på framtidens gruvarbetare och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

– Vi deltar i utvecklingen av framtidens moderna fossilfria autonoma gruva, vilket är nödvändigt för att säkerställa en hållbar tillförsel av de råvaror samhället behöver för den gröna omställningen men också för en ökad levnadsstandard globalt. Vi är glada och stolta att få arbeta med de världsledande aktörer som är del av projektet. Att så många forskargrupper från Luleå tekniska universitet deltar i projektet är ett kvitto på vår bredd och position som ledande gruvuniversitet, säger Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet och partneransvarig för NEXGEN SIMS.

Luleå tekniska universitet har ett brett spektrum av forskning inom projektet:

Gruv- och berganläggningsteknik utvecklar design- och transformeringsstrategier för elektrifiering och automation av underjordsgruvor, ett system för kontroll av dynamisk lastning samt utbildningsmoduler baserade på VR-teknik.

Robotik och AI fokuserar på lösningar för att möjliggöra nästa generations autonoma gruvbrytning, inklusive drönare och gruvmaskiner.

Arbetsvetenskap jobbar med frågor relaterade till arbetsmiljö och den social dimensionen av gruvbrytning och ska bland annat utveckla en vision för den framtida arbetsplatsen på människans villkor/visionen av den digitala gruvarbetaren.

Distribuerade datorsystem kommer med sin expertis inom VR, spelutveckling och visuella effekter att utveckla projektets VR-miljöer för utbildning och kommunikation.

Dessutom ansvarar Process IT Innovations för teknisk koordinering, för att identifiera synergier med andra projekt och för projektets internationella samarbeten.

Universitetets affärsutvecklingsbolag LTU Business leder projektets del som handlar om kommunikation, affärsutveckling och utbildning.
– Genom projektet kan vi utveckla framtidens affärsmodeller för gruvindustrin och öka kunskapen om dess ansträngningar för att bli hållbar, säger LTU Business vd Gry Holmgren Hafskjold.

Taggar