Hoppa till innehållet
Petter Sundkvist
Petter Sundkvist

Petter Sundkvist

Professor
Luleå tekniska universitet
Musikalisk gestaltning
Musik medier och teater
Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Petter.Sundkvist@ltu.se
0911-72602
E124 Piteå

Född i Boliden - en liten gruvby i nordligaste Sverige - började Petter Sundkvist  i tidiga år som trumpetare i sin fars blåsorkester. Efter studier i cello och piano gick han vidare med studier för Jorma Panula, Kjell Ingebretsen och Eric Ericsson på Kungliga Musikhögskolan. År 1993 studerade han modern musik med Peter Eötvös i hans erkända institut. På 90-talet uppnådde Sundkvist snabbt en ledande position på den svenska musikscenen och är idag bland de mest eftersökta svenska dirigenterna.

Sundkvist var chefsdirigent för kammarorkestern Musica Vitae 2003-2006, en orkester med vilken han har turnerat i både Spanien och USA. Han var förste gästdirigent med Gävle symfoniorkester 2002-2007 och fram till 2004 hade han en liknande position med Svenska Kammarorkestern. Med båda orkestrarna, gjorde han ett flertal CD-inspelningar.

År 1995 tilldelade Naxos honom en ledande ställning i ett omfattande inspelningsarbet av svensk musik. I synnerhet de fem CD-skivorna med Svenska Kammarorkestern och musik av Joseph Martin Kraus har rönt uppmärksamhet i internationell press. Den första Kraus CDn fick Cannes Classical Award 1999. Sundkvist är också representerad på etiketterna BIS, Dacapo Records, Caprice, Swedish Society och Phono Suecia.

Lyssna på några av inspelningarna!

Petter Sundkvist har en bred repertoar som sträcker sig från de stora klassikerna till nutida musik. Han har genomfört mer än 100 uruppföranden och 30-tal operaproduktioner.

Sundkvist har framträtt regelbundet med alla de stora svenska orkestrarna, och symfoniorkestrar i hela Skandinavien, Tyskland, Ryssland, Island, Italien, Slovakien, Nederländerna och Storbritannien. Mot en bakgrund i hans internationellt uppmärksammade inspelningar av Kraus, har Petter Sundkvist ett renommé som expert i uppförandepraxis av wienklassisk musik.

Bland solister Petter Sundkvist har samarbetat genom åren märks Janine Jensen, Dmitri Sitkovetsky, Peter Mattei, Anna Larsson, Truls Mørk, Nina Stemme, Ronald Bräutigam, Andreas Blau, Gordon Hunt, Martin Fröst, Karen Gomyo, Ole Edvard Antonsen, Christian Lindberg och Dame Evelyn Glennie.

Den senaste åren, har huvudfokuset varit på samtida musik vilket framförallt yttrat sig i arbetet med Norrbotten NEO - en utökad Pierrot Lunaire ensemble - som han grundade 2007. Sundkvist var konstnärlig ledare 2007-2012 och han har turnerat med ensemblen till USA, Portugal, Polen och de nordiska länderna. Hans starka engagemang för nutida musik har inneburit ett nära samarbete och uruppföranden av namnkunniga kompositörer som Chaya Czernowin, Magnus Lindberg, Anders Eliasson, Bent Sørensen, Ingvar Lidholm, Per Nørgård, David Felder och Jan Sandström. Petter var även chefsdirigent och konstnärlig ledare för Norrbottens kammarorkester 1999-2012 och Piteå Kammaropera 2006-2012.

År 2003 utsågs Petter Sundkvist till professor i orkesterdirigering vid Luleå tekniska universitet - Musikhögskolan i Piteå. En av hans första uppgifter var ordförandeskapet i den arbetsgrupp som bildades vid universitetet för att realisera konsertsalarna i Studio Acusticum.