Hoppa till innehållet

Luleå tekniska universitet i Kiruna

I Kiruna finns den senare delen av civilingenjörsprogrammet i rymdteknik och flera olika masterprogram inom rymdområdet. Här huserar Avdelningen för rymdteknik och det finns ett trettiotal anställda inom två forskningsämnen, atmosfärsvetenskap och rymdtekniska system. Här forskas det om allt från existensen av vatten på Mars till minisatelliter.

Kiruna kallas ofta för Sveriges rymdhuvudstad och på utbildningarna samarbetar vi med flera av Sveriges främsta rymdaktörer, till exempel Institutet för rymdfysik, EISCAT Scientific Association och SSC.

Miljön på vårt rymdcampus är utpräglat internationell med studenter och forskare från alla kontinenter. Antalet studenter på rymdcampus varierar mellan höst-och vårtermin, men du kan räkna med mellan 70 och 110 studiekamrater att dela din studietid med.

Kiruna ligger vid randen av den magiska fjällvärlden, en och en halv timma från högalpin skidåkning och med Sveriges högsta berg skymtande i fjärran. 

Bostäder

I Kiruna sköts bostäderna av Kirunabostäder. I dag finns i Kiruna kommuns/Kirunabostäders bestånd 41 studentlägenheter och studentrum med tre olika standard och hyresnivåer. Bostäderna ligger på Geologgatan och Skyttegatan, bägge på tio minuters avstånd från centrum. Studenter kan även hyra en vanlig lägenhet i mån av tillgång.

Jägarskolan är namnet på Svenska Studenthus nya studentbostadsområde i anslutning till Nya Kiruna. Det omfattar totalt 72 bostäder fördelade på tre byggnader.