Visselblåsning - när du misstänker eller har information om missförhållanden
Universitetets visselblåsarfunktion är en särskild kanal som inrättats för att underlätta rapportering av misstankar om missförhållanden vid Luleå tekniska universitet.
Visselblåsarlagen
Sverige har en lag som skyddar dig som rapporterar om missförhållanden, allmänt känd som visselblåsarlagen. Den gäller från den 17 december 2021. Lagen innebär kortfattat:
- att du inte får bli hindrad eller bestraffas för att du visselblåser,
- att du ibland får kringgå din tystnadsplikt,
- att fler personer än tidigare kan visselblåsa.
Visselblåsarlagen ställer också krav på att myndigheter, som till exempel Luleå tekniska universitet, måste se till att du som medarbetare kan visselblåsa och att din identitet skyddas av sekretess. För att din visselblåsning ska omfattas av lagen ställs det krav på att du ingår i kretsen av vilka som kan rapportera, vad missförhållandet avser samt att du rapporterar om missförhållandet på de sätt som universitetet anvisar.
När ska visselblåsarfunktionen användas?
Visselblåsarfunktionen ska användas när du har information om missförhållanden vid Luleå tekniska universitet som påverkar allmänheten negativt om de inte kommer fram och åtgärdas, eller när du misstänker att universitetet bryter mot viss EU-lagstiftning.1
När ska funktionen inte användas?
Rapportering av personliga missförhållanden som uteslutande påverkar den rapporterande personen eller den egna arbetssituationen exempelvis konflikter mellan den rapporterande personen och en annan arbetstagare, lönesättning eller motsvarande, bedöms i regel inte ha ett allmänintresse och omfattas inte av visselblåsarlagen och ska därför inte rapporteras till visselblåsarfunktionen.
1 Visselblåsarlagen är aktuell om du misstänker att universitetet bryter mot EU-regler inom; offentlig upphandling, finansiella tjänster, produkter och marknader och förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism, produktsäkerhet och produktöverensstämmelse, transportsäkerhet, miljöskydd, strålskydd och kärnsäkerhet, livsmedels- och fodersäkerhet samt djurs hälsa och välbefinnande, folkhälsa, konsumentskydd, skydd av privatlivet och personuppgifter samt säkerhet i nätverks- och informationssystem.