28 februari 2023
Widefind skapade marknaden för sin tjänst
Widefind hade ny teknik med stor potential och sökte marknaden där den skulle kunna göra som mest nytta. Genom Norrlandsnavet och Andreas Volmberg fick företaget stöttning i att utveckla sin affärsmodell och identifera rätt tillämpning och värdeerbjudande för sin teknik.
Widefind startade 2016, som en spin-out från forskningsgruppen i advanced robotics på LTU, med en teknik för att positionera objekt i inomhusmiljö. Tekniken i sig var inte unik, det är samma teknik som till exempel idag används i våra bilnycklar, och det fanns många aktörer som hade lösningar för positionsbestämning i inomhusmiljöer. Men utan rätt tillämpning är tekniken positionering lika lite värd som wifi är för den som inte har vare sig telefon eller dator att koppla upp. Att just deras tekniska lösning skulle kunna bidra visste de – frågan var bara vilken bransch, vilken tillämpning och vilka kunder den skulle skapa bäst effekt för?
Positionering i underjordiska tunnelnätverk
Under de första åren testades tekniken inom flertalet användningsområden och de landade i att gruvindustrin var den bransch där den skulle kunna göra störst nytta. Inom gruvbranschen finns stora ambitioner inom automation och de arbetar mot självkörande maskiner som ett verktyg för att öka den värdeskapande tiden och produktionen i underjordiska gruvor.
– Vi såg att den här typen av teknik skulle komma att behövas i framtidens gruva och vi valde att försöka bli bäst just där. Därför gick vi vidare med en affärsidé om att tillhandahålla positioneringsteknik för att möjliggöra avancerad digitalisering och automation i underjordiska tunnelnätverk, berättar Markus Sjölund, Widefinds VD.
Fokus på värdeerbjudandet
Widefind fick kontakt med Norrlandsnavet och Andreas Volmberg och genom satsningen fick de chansen att utmana sin affärsmodell med fokus på värdeerbjudandet till kund.
– För oss har Norrlandsnavet och Andreas Volmbergs stöd varit ovärderligt. Vi uppmanades att jobba med vårt erbjudande och vår affärsmodell och att verkligen våga utforska olika idéer, även de vi avfärdat som alltför stora och alltför svåra. Det utmynnade i att vi valde en av dessa idéer och vågade ta den vidare för att komma fram till att den kan vara görbar - stor, men görbar, säger Markus Sjölund.
De deltog i ett program, guidades av Andreas Volmberg i ett antal workshops samt under individuell coachning med syftet att hitta sin egen process för att kommersialisera sin teknik. De uppmanades att identifiera och ifrågasätta sina antaganden, se vilken potential, möjligheter och utmaningar som fanns.
– Widefind gick in i processen med idéen att bara leverera ett positioneringssystem men ändrade sedan sin syn helt på vilket värde de kan möjliggöra genom sin teknik, säger Andreas Volmberg, doktorand Entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.
När de vågade tro på den idé som hade störst potential att skapa värde för kunden släppte de andra idéer. Då valde de att inte bara leverera möjliggörande teknik utan addera ett betydligt större värde genom att fokusera på säkerheten kring autonoma maskiner och därmed skapa förutsättningar för en helhetslösning för kunden.
Fortsätter att utveckla förutsättningar för tekniken
Det arbete som initierades med stöd via Norrlandsnavet fortsatte när företaget köptes upp av Mobilaris Industrial Solutions som då fick tillgång till tekniken och kunde ta den vidare med sitt etablerade varumärke och större ekonomiska muskler.
– Utan de insatser vi tagit del av via Norrlandsnavet skulle vi antagligen gått en annan väg. Vi hade fortsatt att arbeta högupplöst positionering endast som en möjliggörande teknik, snarare än en så pass avancerad tillämpning av tekniken, säger Markus Sjölund.
Idag fortsätter Widefinds team att förädla och förbättra tekniken och ta fram ett certifierbart säkerhetssystem som innebär att tekniken kan användas för att tillåta autonoma maskiner och människor att dela på samma ytor och arbeta tillsammans.
Fotnot
Norrlandsnavet är ett center för utveckling av företagsverksamhet i norra Sverige i samarbete mellan Familjen Kamprads stiftelse och Luleå tekniska universitet. Stiftelsen ger små och medelstora företag i norra Sverige möjligheten att utveckla sitt företag med hjälp av forskning och utbildning.