10 maj 2023
Solenergi med den mänskliga erfarenheten i centrum
I ljuset av den globala övergången till en renare och grönare framtid, menar många att solpaneler i städer är en del av lösningen. Ändå förbises ofta att solenergi omfattar mer än tekniska och ekonomiska aspekter; solenergi är även ett sociokulturellt fenomen.
I en ny avhandling i design från Luleå tekniska universitet undersöks hur den mänskliga (och icke-mänskliga) erfarenheten kan spela en roll i utformandet av framtidens solenergi, och hur designmetoder baserade på samarbete kan bidra till en demokratisk utveckling av våra stadsbilder.
I en av sina studier anordnade avhandlingens författare Suzanna Törnroth en workshop om hur solpanelssystem kan utformas i bostadskvarteret Mjölkudden i Luleå. Deltagarna kartlade tillsammans områden i kvarteret där det fanns potential att skapa system av solpaneler. Genom att använda olika material och hämta inspiration från bilder på innovativ socllcellsdesign i olika länder utvecklade deltagarna sina egna idéer om sollcellsdesign området.
– Idén om ett kollaborativt och demokratiskt ägande av sin livsmiljö – att kombinera en till förnybar energi anpassad design med de levda erfarenheterna av den lokala miljön – är en väg framåt för att öka solenergiförbrukningen i samhället, säger Suzanna Törnroth
Deltagande utopisk skiss
En workshop genomfördes också bland boende i bostadsområdet Porsön. Metoden som användes var deltagande utopisk skissande. Det innebär att deltagarna uppmuntras att lekfullt skissa sin utopiska framtid på genomskinliga laminatfilmer placerade ovanpå fotografier av utvalda platser i närmiljön. Tre platser i närmiljön hade valts: en lekplats, ett torg och en gångtunnel.
– Upplägget, att lekfullt skissa utan att något är rätt eller fel, skapade en avslappnad och kreativ miljö med utrymme för okonventionella idéer. Metoden kan bidra till att bättre inkludera människor och öka det demokratiska engagemanget i den lokala energiomställningen, en fråga som många kan uppleva som svår och otillgänglig.
En tredje workshop genomfördes för att utforska hur energiestetik kan utformas som en integrerad del av mänskliga livsmiljöer. Workshoppen genomfördes med studenter inom teknik och design på Luleå tekniska universitet. Genom att tillägna sig ett designperspektiv på utvecklingsprocessen, utforskade studenterna hur teknik för förnybar energi kan utformas på ett sätt som är lyhört för lokala behov. Exempelvis utvecklade deltagarna en idé om en vindskyddad grillplats med sittplatser som kan värmas upp när det är kallt samt med mobila solpanelväggar som kan flyttas för att skydda den som använder grillplatsen från hårda vindar.
Samarbete ger nya idéer
Suzanna Törnroth menar att användningen av enkla och vardagliga material och verktyg så som frigolit, snöre, penna, papper, markörer, kartong, Post-its, etcetera kan hjälpa människor att gestalta sina visioner om energianvändning. När dessa visioner gestaltas kollaborativt väcks nya idéer till liv.
Slutligen uppmanar Suzanna Törnroth oss att återvända till våra grundläggande relationer med solen och dess energiflöden bortom dess betydelse för solpaneler. Avhandlingen gör oss medvetna om hela solpanelens livscykel: från utvinning till bristen på återvinningssystem i slutet av solpanelens livslängd, för att på så vis problematisera vad som menas med "grön" och "ren" framtid .
– I strävan efter ren och grön energiomställning är det inte bara viktigt att ett helhetsgrepp tas i frågan, vi måste också ha ett förutsättningslöst förhållningssätt till hur solen påverkar våra aktiviteter och miljön omkring oss. Ett sådant förhållningssätt kan tvinga fram en förnyelse av hur vi ser på den globala energiövergången. Vi går från ett teknokratiskt ekonomiskt perspektiv som utgår ifrån produktivitet och skalfördelar, till ett perspektiv där den mänskliga erfarenheten, baserad på individens och det samverkande kollektivets blomstring, står i fokus.