15 januari 2024
Kontakt med närstående viktigt vid intensivvård
Under pandemin stängde intensivvårdsavdelningar för besökare. I en studie har forskare undersökt isoleringen ur den anhörigas perspektiv och kan dra slutsatser om hur en svår situation kan göras bättre.
Att vara vid sina nära och käras sida när de är svårt sjuka är viktigt både för patienten, den närstående och för sjukvården. Genom djupintervjuer med närstående till svårt sjuka personer som vårdats på IVA för covid-19 har forskare undersökt hur det påverkade dem att inte ha möjlighet att träffa sin anhörige.
– För de närstående var det en oerhörd isolering att inte få träffas under så lång tid. De var ensamma och rädda, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet och en av forskarna bakom studien.
Rutiner viktigt i vardagen
Flera av de intervjuade uttryckte vikten av att ha rutiner för att få struktur på dagarna och fungera i vardagen trots en extraordinär situation. Några skrev dagbok för att hantera situationen.
”Man känner sig maktlös, man kan inte göra någonting för honom (gråter) ja men man kan inte hålla hans hand …ja då blev det liksom fokus på att det är det här jag kan göra för honom”, säger en av deltagarna i studien om varför det kändes viktigt att föra anteckningar.
Regelbundna uppdateringar och digitala hjälpmedel
En annan faktor som var värdefull för de anhöriga var att få regelbundna uppdateringar från sjukhuset, även när läget inte försämrats. Digitala hjälpmedel, som till exempel videosamtal eller att få hjälp att prata med den svårt sjuka, var också mycket viktigt.
En av de intervjuade berättade om hur hon via högtalartelefon fick höra sin man mumla och sjukvårdspersonalen berättade att han sa att han längtade hem till bastun.
”Då kände jag bara, yes! Han är med. Det var liksom som lättnad att han hade sagt en sådan sak, det kändes som att ja men han vill hem.”
Närstående en livlina och resurs
Åsa Engström har i sin tidigare forskning visat hur viktig den närstående är vid intensivvård, och möjligheten att studera vad som händer i avsaknad av anhöriga bekräftade bilden. Det är inte bara anhöriga som påverkas – patienten och sjukvården behöver också den anhöriga.
– För patienten är den närstående en livlina, en anledning att kämpa vidare. Man ska inte förringa betydelsen av närhet hos den som inte är helt vid medvetande. Att höra en röst kan vara oerhört viktigt. I en tidigare studie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om intensivvårdspatienternas perspektiv under pandemin berättade många att de trodde deras närstående var döda, säger hon.
För sjukvårdspersonalen är den närstående en stor resurs när det gäller att vårda patienter som inte kan tala för sig själva. I en tidigare studie i samma projekt visar forskarna att intensivvårdssjuksköterskor utsattes för en stor moralisk stress under pandemin, där bristen på kontakt med närstående var en bidragande faktor.
Lärdomar för framtiden
Trots de stora nackdelarna med att stänga ute anhöriga från intensivvårdsavdelningarna tror Åsa Engström att det var rätt väg att gå under den mest intensiva fasen av pandemin. Dock behöver det i framtiden ske en avvägning av risker för smitta och vikten av närstående.
– Vi kan ta med oss vikten av regelbundna uppdateringar och digitala lösningar. Det handlar inte om att utveckla high-tech-lösningar, utan mer om mänskliga rättigheter, värdighet och värdet av att involvera anhöriga, säger hon.
Om forskningen
Artikeln Close relatives' perspective of critical illness due to COVID-19: Keeping in touch at a distance Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är publicerad i den vetenskaplia tidskriften Nursing Open.
Studien är en del av ett projekt där forskare undersökt olika aspekter av intensivvården under pandemin.
Kontakt
Åsa Engström
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-493875
- asa.engstrom@ltu.se
- Åsa Engström