Beta-huset sätter tonen för framtidens Campus Luleå
Beta-husets ombyggnad blev klar i höstas och nu kan universitetet stolt presentera en ny referenspunkt för framtidens Campus Luleå.
Luleå tekniska universitet vill vara en attraktiv arbetsplats med moderna arbetsmiljöer. Pandemin skapade en bestående beteendeförändring, då många medarbetare jobbar hemifrån uppåt hälften av arbetstiden. Universitetet beslutade 2020 att vid nyproduktion och ombyggnationer ska kontorslokaler, där det är möjligt, utformas som aktivitetsbaserade kontor.
Inriktningen är att utforma nya typer av kontorsarbetsplatser som är flexibla och har tillgång till olika typer av miljöer som stödjer olika slags behov i arbetet. En framgångsfaktor är att inte kopiera någon annans lösning utan anpassa den efter den verksamhet som ska bedrivas i miljön.
– Aktivitetsbaserat arbete ökar möjligheterna för medarbetarna att variera och bestämma över sitt arbete. Det ger också större flexibilitet för arbetsgivare att anpassa lokalerna till färre eller fler medarbetare. Arbetsplatserna anpassas efter olika behov och med det ges möjlighet att sitta i enskilt fokusrum eller tillsammans med sina kollegor, beroende på vilken arbetsuppgift man fokuserar på för tillfället, säger Jennie Hägg Wilhelmsson som är chef över student-, forskar- och utbildningsstöd och har 80 anställda som jobbar i Beta-huset.
"Jag känner ett sådant lugn"
Det aktivitetsbaserade Beta-huset är uppdelat i fyra olika zoner. Här finns en aktiv zon, en semizon en tyst zon och fokusrum och mötesrum. Det finns ett stort antal stadigvarande arbetsplatser med tillhörande mötesrum och en bred palett av stödytor utifrån det aktivitetsbaserade konceptet.
Emma Gröndal är studievägledare vid Luleå tekniska universitet och visar oss lokalerna. Hon säger att arbeta i ett aktivitetsbaserat kontor ger henne både frihet och variation i hennes yrkesroll.
– Den här arbetsmiljön får en att må så bra. Jag känner ett sådant lugn varje gång jag kommer till jobbet. Man blir glad och sänker axlarna lite. Det är en otroligt mysig och trevlig arbetsmiljö. Jag tycker arbetsmiljö är jätteviktigt och har aldrig trivts så bra som här!
"Vi har tänkt balanserat"
När man kommer in i Beta-huset lugnas man ner av den dova miljön och de mjuka beige färgerna som klär korridorerna. Projektledaren Lars Bergman berättar om hur man i projektet har tänkt när miljön har gestaltats.
– Vi har tänkt balanserat, för att ytorna och miljön ska vara hållbara över tid och ej vara beroende av trender. Exempelvis så är det lättare att byta accenttoner på små inredningsdetaljer. Därav är kontorsytorna ganska neutrala: beige, ljusa toner i gardiner, väggfärg vit, ljusa kontorsbord, medan mattorna sticker ut i kulör/zonindelningar.
Fokus på återbruk
Mötesrum och små arbetsrum har dock en annan djärvare färgton, med mörka toner på väggar, nedpendlade armaturer i fin design och murriga toner i textilmattor. Längs redan i att gestalta Beta-huset har man lärt sig ett antal saker som projektet tar med sig framöver:
– Vi har haft stort fokus på återbruk och vi har försökt tänka långsiktigt i hur vi byggt belysning, vi har stort fokus på god akustik i samtliga ytor, förklarar Lars Bergman.
Samtidigt som Beta-huset har byggts om har universitetet tagit fram en gestaltningsmanual, som ska ge tydlig vägledning i gestaltningen av LTU:s framtida miljöer.
– Målet har varit att skapa en mer robust, lekfull och inspirerande gestaltningsmanual, som kan fungera som ett praktiskt och handfast verktyg i gestaltningen av LTU:s framtida miljöer. Detta för att projektledare och verksamheten, tillsammans med arkitekter, inredningsarkitekter och LTU:s underleverantörer, ska skapa interiörer och miljöer som går i linje med LTU:s önskemål om ett attraktivt, långsiktigt hållbart, inbjudande, hemtrevligt och tekniskt uppdaterat campus. Gestaltningsmanual LTU är tänkt som en hjälp till gestaltningsmässigt arbete på LTU. Rummets förutsättningar, den befintliga arkitekturen, ljusförhållanden, flöden, LTU:s grafiska profil, hållbarhetsfrågor med mera ska alltid tas i beaktande vid varje förändring, liten som stor, säger Lars Bergman.
Ta en rundtur på universitetet i Beta-huset i videon nedan.
- Vi bygger framtidens universitet
Tillsammans med Akademiska hus tar universitetet ett helhetsgrepp för att framtidssäkra alla byggnader på campus i Luleå.
Uppdaterad: