Hoppa till innehållet
Foto: Anna Åström
Jörgen Häll och Kristofer Morhed, två av deltagarna i Söndagsklubben. Foto: Anna Åström

Söndagsklubben sprider klassisk musik

Publicerad: 3 juli 2013

Söndagsklubben är en humoristisk podcast som släpps varje söndag. Bakom den står fem musikstudenter, från Luleå tekniska universitet, som precis fått EU-bidrag på drygt 60 000 kronor för att sprida intresset för klassisk musik.

De fem studenterna, Alfred Jimenez, Olle Sundström, Mikael Mannberg, Jörgen Häll och Kristofer Morhed har utbildningen Musik, konstnärlig kandidat gemensamt. Med detta följer naturligt ett intresse för musik och efter att regelbundet ha setts för att prata musik från flera olika länder och av olika teman. Efter två års tid kläcktes idén att skapa en podcast som når fler än de fem.

– Det var nog så att Alfred sa att han och Mikael hade skickat in en ansökan till ungdomsstyrelsen. När vi sen fick det är planen att publicera en ny podcast i veckan under ett års tid. Vi har redan gjort två stycken där diskussionerna rör klassisk musik av alla dess slag, säger Jörgen Häll.

Namnet Söndagsklubben är en blinkning till Måndagsgruppen, som var en sammanslutning av svenska tonsättare, musiker och musikforskare som regelbundet umgicks och diskuterade komposition på måndagar från 1944 fram till slutet av 1940-talet. Måndagsgruppen sägs framförallt ha diskuterat sats- och formlära emedan Söndagsklubben är mer fokuserade på att, med avstamp i den klassiska musiken, göra nutida konstmusik tillgänglig.

– Söndag är generellt en bättre dag än måndag, därför bytte vi dag. Med våra lite humoristiska program vill vi på något sätt överbrygga avståndet mellan den moderna människan och den moderna konstmusiken. Man behöver ingen fin utbildning för att lyssna på den här musiken, snarare tvärtom, säger Kristofer Morhed.

– Namnet Söndagsklubben syftar även på åsikten om att klassisk musik idag står på gaveln till någonting nytt, en ny vändning eller en ny vecka, tillägger Mikael Mannberg.

EU-bidraget från ungdomsstyrelsen, Ung och aktiv i Europa, är på 62 000kr och för de pengarna planerar Söndagsklubben att besöka festivaler där de kan göra reportage för sin podcast. Närmast ligger Festspelen i Piteå.

– Förutom fokus på reportage från konserter så ska vi även försöka intervjua aktiva kompositörer och musiker av olika stilar. Några resor har vi faktiskt redan haft inplanerade, bland annat Uppsala Gitarrfestival och redan genomförda "New Directions" i Luleå. Dessutom studerar Alfred från och med nästa termin Master, Komposition i New York, och han kommer alltså att rapportera aktuella händelser och intervjua artister där, säger Mikael Mannberg.