Noomi Hedlund
Noomi Hedlund, alumn vid Luleå tekniska universitet Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Exstudent bakom hyllad operauppsättning

Publicerad: 23 september 2015

Noomi Hedlund studerade musik, konstnärlig kandidat mellan åren 2006-2011. Efter några år som konstnärlig ledare för Festspelen i Piteå sadlade hon om och tog över ledarskapet för Dalhalla Opera där man i somras satte upp en bejublad uppsättning av Turandot med Nina Stemme i huvudrollen.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Jag upplevde den som rolig! Jag lärde känna många människor - både vänner och professionella kontakter - och lärde mig såklart även mycket om musik. Jag trivdes mycket bra i Piteå.

Hur kommer det sig att du hamnade på Dalhalla Opera?

– Jag arbetade som VD och konstnärlig ledare på Festspelen i Piteå och blev ”head-huntad” därifrån 2013. Jag funderade ett tag men bestämde mig sedan för att satsa och testa att arbeta med något helt nytt; opera.

I sommar har ni spelat Turandot med världsartisten Nina Stemme i huvudrollen. Hur har den upplevelsen varit?

– Det har varit helt fantastiskt, föreställningen blev precis så magisk som vi hade önskat. Det ska ju inte gå egentligen, att som fristående aktör sätta upp en av världens största operor med en av världens största operasångerskor i huvudrollen. Så det kändes nästan lite overkligt när alla 245 deltagare på scenen väl var på plats och skapade fantastisk operakonst.

Vad är det bästa med jobbet som VD på Dalhalla Opera?

– Att jag är fri att själv ta fullt ansvar och t ex välja opera, samarbetspartners och inriktning. Jag kan t ex välja att satsa lite extra på att verksamheten ska ta hänsyn till miljön, att vi ska anlita lokala underleverantörer samt att vi ska ha ett vänligt och öppet arbetsklimat.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Det är nog att jag ofta lyckas med att få mina medarbetare och publiken att känna sig välkomna och värdefulla i mina projekt. Jag är också stolt över att ha drivit verksamheter som - trots tuffa villkor - är tillgängliga, håller hög kvalité i alla led samt aktivt strävar efter att nå ut till många människor. Sedan är det såklart väldigt skoj med bra recensioner och att mina budgetar alltid är i balans.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Jag lärde mig att samarbeta med andra discipliner och att vara innovativ och tänka lite nytt. Jag tyckte också att det var spännande att lära mig att skriva vetenskapliga texter samt vara noga med t ex källkritik. Min musikerutbildning har varit helt ovärderlig för mig, den gör att jag har en inblick i en konstnärs vardag och arbetsvillkor, samt att jag även har en egen konstnärlig vilja och drivkraft att falla tillbaka på.

Taggar