Hoppa till innehållet
Foto: Ulla Anttila
Alva Stern. Foto: Ulla Anttila Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student skapade verk om BB-ockupation

Publicerad: 10 oktober 2019

Nyligen uruppfördes verket BB-ockupationen med Norrbottens Ungdomssymfoniker i Boden. Upphovsperson är kompositionsstudenten Alva Stern som med stycket vill belysa de brinnande aktuella frågorna kvinnosjukvård och glesbygdspolitik.

– Jag har hela livet varit intresserad av förlossningsvård, och ville belysa den politiska frågan om kvinnosjukvård med en anknytning som kändes relevant för Norrbottens Ungdomssymfoniker. I fallet Sollefteå BB vävs bristande kvinnosjukvård och glesbygdsförakt samman – en tendens som förargligt nog syns i stora delar av landet. Lokal relevans möter nationell angelägenhet, helt enkelt, berättar Alva Stern, student i komposition på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Ohållbart system

Arbetet med verket påbörjades för två år sedan då Alva Stern fick i uppdrag att skriva ett verk till Norrbottens Ungdomssymfoniker, i ett projekt skapat för att lyfta unga kvinnliga tonsättare. När verkets tema utkristalliserat sig åkte Alva och några klasskompisar till Sollefteå för att delta i ockupationen under ett dygn.

– Då visste jag inte alls vilken vinkel musiken skulle komma från. Ville jag ha ett personbaserat narrativ med stort fokus på en födande person, eller ett större, mer strukturellt perspektiv? Under vårt dygn som ockupanter stod det klart för mig att alla engagerade har högst personliga motivationer, men att vi tillsammans står enade mot ett ohållbart system, säger Alva Stern och fortsätter.

– Därför blev musiken till sist en tolkning av en ekonomisk struktur som inte ger plats för förlossning, mödravård, akutkirurgi eller akut gynekologi. Och vad kan vara härligare än att stöpa om ett torftigt kommunpolitikerbeslut till dansant och passionerat ljud?

Viktigt att höja rösten

Med verket vill Alva Stern vara en del i en proteströrelse mot nedläggningar av vårdinrättningar som den i Sollefteå.

– Den våg av förlossningsavdelningar som stängts ner över hela landet skvallrar om politikernas förhoppning att ingen (kvinna) kommer protestera. Jag tycker det är oerhört viktigt att just därför höja rösten, och vägra kompromissa med grundläggande vårdbehov.

Alva Stern studerar just nu sista året på kompositionsinriktning vid Musikhögskolan i Piteå. Åren på utbildningen beskriver hon som omvälvande, lärorika och livade.

– Jag har gång på gång fått omvärdera mina principer och ståndpunkter som skapande person, något jag vuxit av.

Vad har varit det bästa med din studietid?

– Studenterna, projekten och Bullerby-livet på Ankars. Sedan har jag mött lärare som lämnat avtryck genom sitt engagemang i studenternas mående och bildning. Inga människor är dock så viktiga för skolans atmosfär som bibliotekspersonalen!

Har du några tips till framtida studenter?

– Läs, spela, och skriv så mycket det bara går. Se kunskap som den rikedom den är!

Taggar