Hoppa till innehållet
Foto: Pressbild
Mikael Fall, världsmästare på munspel, har läst Musik, konstnärlig kandidat vid LTU. Foto: Pressbild

Alumn ny världsmästare i munspel

Publicerad: 12 november 2013

Mikael Fall ställde upp i World Harmonica Championship för att utmana sig själv. Det slutade med att han med sin tvåstämmiga version av Amazing Grace tog hem världsmästartiteln i munspel.
– Det här är något jag drömt om i flera års tid, det är helt fantastiskt, säger han.

I tyska Trossingen ordnas vart fjärde år en stor munspelsfestival. Munspelare från hela världen samlas för att tävla i olika kategorier. Mikael Fall ställde upp i tre. I kategorin Blues, rock, folk och country valde han att spela en egen version av Amazing Grace. Genom att spela tvåstämmigt får han det att låta som att det är två munspel som spelar.

– Det var en blandning av det och att jag försökte få låten att vara klassisk, blues och folk på samma gång som gick hem hos juryn, säger Mikael Fall.

Från musiklärare till kompositör

Mikael Fall ville först bli musiklärare. Men efter två år insåg han att han själv ville bli bättre på musik innan han lärde ut till andra. Han bytte från Luleå tekniska universitets musiklärarutbildning till musik, konstnärlig kandidat med inriktning mot komposition och tog examen 2011.

Bland lärarna på Musikhögskolan vill han särskilt lyfta fram munspelsläraren Mikael Bäckman, professor Jan Sandström och Johan Ramström som alla betytt mycket för hans utveckling som musiker och kompositör.

– Gud vilka möjligheter det finns i Piteå. Du kan starta vilken typ av orkester du vill, det finns alltid studenter som är sugna på att hänga på. Någon motsvarighet finns ingen annanstans i Sverige, säger Mikael Fall.

Ovan situation

Men tillbaka till tävlingen. Att det fanns en möjlighet att han skulle kunna vinna fanns hela tiden med i bakhuvudet. Men Mikael Fall visste också hur många bra munspelare det finns som är både tekniska och väldigt kvicka. Lägg till att munspelare sällan provspelar inför jury och resultatet blir mer osäkert.

– Det var därför jag ställde upp, för att utsätta mig för prövningen.

"Höll på att smälla av totalt"

Inför 300-400 personer spelade han Amazing Grace. Det var inte hans bästa framförande någonsin, men det kändes bra. Vid prisutdelningen fick alla deltagare gå upp på scenen. 

En efter en ropades de tävlande upp. När det bara var Mikael Fall, en ryss och en italienare kvar väcktes äntligen tävlingsinstinkten och han insåg att förstaplatsen fanns inom räckhåll.

– Men när jag väl vann höll jag på att smälla av totalt. Mina ben höll på att kollapsa och jag var tvungen att hålla priset bakom ryggen för att händerna skakade så mycket.

Han har haft hektiska dagar sedan vinsten. Nu hoppas han på att få spela in skiva och samarbeta med andra musiker. Ett kontrakt med en bra munspelsfabrikant skulle också sitta fint.

– Jag är fortfarande i chocktillstånd men jag ska försöka att bara rida på den här vågen nu.