Hoppa till innehållet
Foto: Camila Morales
Cim Frode Foto: Camila Morales Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student tilldelades Albin Hagströms stipendium

Publicerad: 4 maj 2016

Cim Frode är en lovande gitarrist som studerar musik vid Luleå tekniska universitet. Nyligen belönades han med det prestigefyllda Albin Hagströms stipendium.

– Det känns väldigt kul, det är en inspiration att andra människor uppskattar musiken man gör. Även om grunden till att man håller på med musik är för sin egen skull är det givande att bli hörd utanför sin egen bubbla, säger Cim Frode.  
Albin Hagströms stipendium delas ut sedan 1997 och vänder sig till dragspelare och gitarrister inom populärmusikens område.

Hoppas på större spridning

Cim Frode är en fingerstylegitarrist som mestadels spelar egna kompositioner. Nu hoppas han att stipendiet ska öppna dörren till en större publik.
– Förhoppningsvis leder detta till att fler öron kan höra min musik, och jag hoppas att jag kan få lite mer spridning genom sociala medier. Kanske även att det genererar fler spelningstillfällen, berättar Cim Frode.

Varför läser du Musik, konstnärlig kandidat?

– Jag vill utvecklas i en inspirerande miljö med många bra lärare. Det ger mig även tid att öva på ett sätt man aldrig hade kunnat med ett jobb samtidigt. Jag vill även ta en master och på så vis gå djupare i mitt huvudämne.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Roligast är gitarrlektionerna där vi får diskutera gitarr och hur man ska handskas med de problem man stöter på i olika delar av musikutövandet.

Vad är det mest utmanande?

– Det som är mest utmanande är att få ut sin musik till allmänheten. Det är hård konkurrens och arbetsmarknaden är ganska liten, särskilt om man specialinriktar sig inom en liten genre.

Hur är det att plugga på universitetet?

– Det är trevligt, fin miljö och bra skola. Jag är tacksam att skolan valde att ta in mig trots att jag egentligen inte platsar i någon genre. Att skolan valde att satsa på något modernt. Ingen i Sverige har någonsin förut studerat fingerstyle på högskolenivå.
 

 

Taggar