
LTU-alumn ny chef för Sunet
Maria Häll var en av de första studenterna som tog examen i datateknik från Luleå tekniska universitet – som var ett av de första lärosätena i Sverige med utbildningen. I dag är hon chef för Svenska universitetsnätverket.
Året är 1982 och det är decennier tills välkända begrepp som Google, Facebook-serverhallar och IT-projekt i miljardklassen, är dagliga tidningsrubriker. En ung Maria Häll står på tröskeln till vuxenvärlden och ska välja sina högre akademiska studier – ett val som kommer att färga hela hennes liv.
– Det var min pappa, som är civilingenjör, som sa till mig att datorer är framtiden. Det hade kommit en helt ny linje, datateknik i Luleå som jag sökte till. Det krävdes höga betyg och linjen var populär. PC:n hade knappt kommit vid det här laget. Det visade sig att jag var den enda tjejen i klassen. Det blev en massa uppståndelse, en artikel i tidningen Mikrodatorn, Damernas värld och Aftonbladet, säger Maria Häll.
Idag är hon en maktfaktor i telekombranschen. När Nyteknik rankade de mäktigaste IT-makthavarna i Sverige 2005, så hamnade hon på sextonde plats med smeknamnet ”IT-ankaret”. Men vägen dit var lång.
Efter examen halkade hon omkring på arbetsplatser i hela Sverige. Ordet ”bananskal” uppkommer flera gånger under intervjun. Hon har bland annat jobbat som IT-samordnare på Sandvikens kommun, i stålindustrin för SSAB och Ovako, som ansvarig för stadsnätet Gavlenet i Gävle och som kansliråd på Näringsdepartementet.
– Jag har haft jobb som har varit diametralt annorlunda i både arbetsmiljö och uppgifter. Att testa nya saker är en drivkraft för mig. Så var fallet med mitt nya Sunet-jobb också. Det säger jag till mina egna barn: Man behöver inte ha en färdig plan för livet. Man får en chans och tar den tills nästa dyker upp. Går man en genuint bra utbildning som Datateknik så kommer saker att falla på plats.
IT-branschen förändras snabbt både tekniskt och i storlek. Maria förklarar att det är tack vare hennes nyfikenhet som hon klarar av att hänga med.
– På universitetet får man lära sig hur man lär sig, och att vara nyfiken. Det har jag haft med mig i hela min karriär. Man måste gilla att vara en problemlösare oavsett om det är ett tekniskt eller socialt problem och kunna säga den här köttbiten ska jag sätta tänderna i och lösa.
Vad är viktigast för en person som läser datavetenskap och datateknik?
– Programmering är ett logiskt tänkande och civilingenjörsutbildningar är överlag tekniska så man bör ha ett genuint intresse av teknik och gilla matte.
Samtidigt har IT blivit en bärande samhällsfaktor. Att digitalisera verksamhet har blivit en självklarhet. Maria Häll menar däremot att det fortfarande finns gap som måste övervinnas.
– Vi arbetar inte bara med tekniska lösningar, IT gäller också verksamhetsfrågor och användarvänlighet. Det går inte att damma av komplexa system till någon som ska sköta t.ex. ekonomisystemen i kommunen. Användarvänligheten är nyckeln till en bra it-tjänst. Användarsidan och utvecklingssidan måste närma sig varandra mycket mer. Detta gäller inte minst inom offentlig sektor.
Maria Häll är inte rädd för att erkänna när hon inte förstår. Hon berättar att hon inte kunde något om Näringsdepartementets processer när hon började där och att hon inte heller kunde något om hur en kommun fungerade när hon tog jobbet som IT-ansvarig för Sandvikens kommun—hon lärde sig genom att fråga.
– Det är direkt pinsamt att ge intryck om att kunna allt. Det bästa sättet att lära sig är att fråga om hjälp av andra som kan. Att erkänna sina brister innebär också att vi matchar förväntningarna bättre. Det blir roligare och lättare att jobba och man lär sig snabbare och kommer in i yrkesrollen snabbare på det viset.
Vid intervjutillfället har Maria Häll bara suttit sex dagar på det nya jobbet som chef för Sunet, men hon har redan identifierat ett antal områden som hon vill fokusera på till att börja med.
– Forskarsverige kommer att ha ökade behov av dataöverföring och kapacitet i framtiden. Det ska vi kunna försörja än mer än i dag. Jag kommer att försöka odla goda relationer med universitet och med forskare som behöver våra tjänster. Vi ska se över saker som vi skulle kunna göra men också saker vi gör men inte bör göra. Det är viktig insikt att förstå sina begränsningar.
Hur tar Sverige en ledande position i IT-världen?
– Vi måste satsa mer på forskning som leder till nya produkter och nyföretagande som genererar arbetstillfällen. Vi måste lösa hur nya företag försörjer sig under inkubationstiden tills de generar pengar. Vi kanske förlorar goda idéer och fantastiska produkter för att vårt system är för komplicerat. Ibland måste man gå på en mina för att lyckas nästa gång. Misslyckas man i Sverige så får man sällan mer pengar. Det är felaktigt att ta kål på initiativkraft. Det kan vi förbättra hoppas jag, säger Maria Häll, nybliven chef för Svenska universitetsnätet.
[http://www.ltu.se/edu/program/TCDAA]