Civilingenjör Datateknik
Johan hade många jobb att välja på efter examen
Johan Olsson pluggade datateknik och idag jobbar han som forskningsingenjör på Totalförsvarets forskningsinstitut. Läs mer om hans jobb, studietiden och vad han tror om framtiden inom datateknik.
Jobbar i Silicon Valley med AI-utveckling
Johan Jatko är från Luleå, pluggade datateknik och jobbar idag på Meta i Silicon Valley i Kalifornien. Läs om hans resa, studietiden och hans bästa tips till dig som överväger att plugga datateknik.
Sveriges första kvinnliga civilingenjör i datateknik
Maria Häll är ett välkänt namn inom IT-Sverige. Allt började på Luleå tekniska universitet där hon blev förste kvinnliga student vid datateknik och sedan Sveriges första civilingenjör i datateknik.
Vanliga frågor
Nej, det är inte ett krav att du ska kunna programmering innan du börjar på civilingenjörsutbildningen i datateknik vid Luleå tekniska universitet. Under de första kurserna på programmet kommer du att få en grundläggande introduktion till programmering och andra relevanta ämnen. Programmet är utformat för att ge alla studenter de nödvändiga verktygen och kunskaperna för att lyckas, oavsett om du har tidigare erfarenhet eller inte. Det kan dock vara en fördel om du har viss bakgrund i programmering, då det kan hjälpa dig att komma igång snabbare.
Civilingenjörsutbildningarna tillämpad AI och datateknik skiljer sig i fokus. Tillämpad AI är mer specialiserad och fokuserar mer på maskininlärning och neurovetenskap. Datateknik är bredare och täcker områden som programmering, nätverk och databashantering. Tillämpad AI leder till roller mer kopplade till AI, medans civilingenjör datateknik ger en bredare teknisk grund för olika typer av IT-roller.
Civilingenjörsutbildningen är fem år (300 högskolepoäng) och ger en bredare och djupare teknisk kunskap medan högskoleingenjörsutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och har ett mer praktiskt fokus. Civilingenjörer har ofta fler karriärmöjligheter och kan också arbeta med utvecklingsprojekt i större utsträckning. Högskoleingenjörer utbildas ofta med en mer tillämpad inriktning där utbildningen snabbt leder till konkreta färdigheter som kan användas i arbetslivet.
En civilingenjör är en problemlösare som utvecklar smarta lösningar inom en rad olika områden. Det kan handla om att skapa nya produkter, designa system eller effektivisera processer inom exempelvis industri, energi, IT, byggsektorn och mycket mer. Utbildningen till civilingenjör är bred och ger dig möjlighet att skräddarsy din karriär efter dina intressen och mål, vilket öppnar dörrar till en mängd olika yrkesroller i framtiden.
Arbetsmarknaden för civilingenjörer är mycket god och det finns stor efterfrågan inom en mängd olika branscher. Nästan alla civilingenjörer får jobb direkt efter examen och Luleå tekniska universitet har en nära koppling till arbetslivet. Hela 97% av civilingenjörsstudenterna vid LTU hade en anställning tre år efter examen – högst andel bland alla universitet i Sverige.
Kontakta oss
Oavsett vad du undrar över finns vi här för att hjälpa dig. Vi ser till att din fråga hamnar hos rätt person och återkopplar till dig så snart som möjligt.
Uppdaterad: