Välbesökt kemidag på universitetet

Publicerad: 28 februari 2019

Gymnasieelever som går på de naturvetenskapliga- och tekniska programmen i Norr- och Västerbotten besökte idag Luleå tekniska universitet för informeras om civilingenjörsprogrammet Hållbar process- och kemiteknik och ta del av föreläsningar om hur kemiteknik används inom industri och näringsliv. Mycket handlade om hur vi kan skapa ett mer hållbart och miljövänligt samhälle.

– Vi tycker att ämnet kemi är lite eftersatt i dagens grund- och gymnasieskola och vill därför sprida lite kunskap om vilket kraftfullt verktyg kemi kan vara för att förbättra världen, säger Lars Gunneriusson som är utbildningsledare för programmet.

Under denna heldag kunde de förhoppningsvis blivande studenterna bland annat få höra om hur framtidens batterier för elbilar utvecklas, hur man kan producera drivmedel och kemikalier från träråvara/förnybar råvara eller hur man hur man går från malm via anrikning till en färdig metall inom gruvindustrin i ett framtida hållbart samhälle.

– Det finns stora möjligheter till att medverka i detta arbete som omfattar allt från tillverkningsprocesser och hantering av avfallet genom återvinning om man är intresserad och har rätt utbildning, säger Malin Nilsson, projektledare för denna kemidag på Luleå tekniska universitet.

De inbjudna gästerna, nästan 250 elever, kom från Luleå, Umeå, Älvsbyn, Gällivare, Kiruna, Haparanda, Övertorneå och Boden.

– En sådan här dag är en fantastisk möjlighet för presumtiva studenter att få lära sig mer om universitet och vår utbildning Hållbar process- och kemiteknik, studentlivet och den industri de kan tänkas jobba inom i framtiden. Malin Nilsson som varit projektledare för Kemidagen har gjort ett otroligt bra jobb med att sätta ihop ett program som ger besökarna en chans att få större förståelse för hur kemiteknik, processteknik och metallurgi används och bidrar till en hållbar utveckling inom industri, produktion och samhälle, säger Linnéa Malmström, projektledare inom studentrekrytering

Lars Gunneriusson

Gunneriusson, Lars - Biträdande professor

Organisation: Gränsytors kemi, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491832
Rum: C150 - Luleå»