Civilingenjör Hållbar process- och kemiteknik

”Jag har haft en rad spännande yrken inom stålindustrin”
Mikael Lindvall har pluggat civilingenjör hållbar process- och kemiteknik. Efter examen har han jobbat med flera yrken inom stålindustrin, från tillämpad forskning, stålproduktion och som konsult.

”Jag gillar att det är stort fokus på framtiden och hållbarhet”
Vincent Kollberg Leeiner läser civilingenjör hållbar process- och kemiteknik. Läs mer om varför han valde utbildningen och för att ta del av hans tips till de som funderar på att söka programmet.

Upplev studentlivet hos oss!
Vill du arrangera de bästa festerna, ha mysiga spelkvällar, följa med på skidresor eller kanske till och med bygga raketer? Här finns allt och lite till.
Vanliga frågor
Civilingenjörsutbildningen är fem år (300 högskolepoäng) och ger en bredare och djupare teknisk kunskap medan högskoleingenjörsutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och har ett mer praktiskt fokus. Civilingenjörer har ofta fler karriärmöjligheter och kan också arbeta med utvecklingsprojekt i större utsträckning. Högskoleingenjörer utbildas ofta med en mer tillämpad inriktning där utbildningen snabbt leder till konkreta färdigheter som kan användas i arbetslivet.
En civilingenjör är en problemlösare som utvecklar smarta lösningar inom en rad olika områden. Det kan handla om att skapa nya produkter, designa system eller effektivisera processer inom exempelvis industri, energi, IT, byggsektorn och mycket mer. Utbildningen till civilingenjör är bred och ger dig möjlighet att skräddarsy din karriär efter dina intressen och mål, vilket öppnar dörrar till en mängd olika yrkesroller i framtiden.
Arbetsmarknaden för civilingenjörer är mycket god och det finns stor efterfrågan inom en mängd olika branscher. Nästan alla civilingenjörer får jobb direkt efter examen och Luleå tekniska universitet har en nära koppling till arbetslivet. Hela 97% av civilingenjörsstudenterna vid LTU hade en anställning tre år efter examen – högst andel bland alla universitet i Sverige. Det visar rapporten Högskolepejlen 2024.
Enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik från 2023 varierar medellönen för civilingenjörer beroende på erfarenhet och utbildningsinriktning. Generellt ligger lönen mellan 42 000 och 65 000 kronor per månad. Dessa lönenivåer gör civilingenjörsyrket till ett av de högst betalda i Sverige, med goda möjligheter till löneutveckling och karriärmöjligheter inom en rad olika branscher.
Det är viktigt att notera att dessa siffror är medellöner och att faktorer som erfarenhet, geografisk placering och bransch kan påverka den faktiska lönen. Enligt rapporten Högskolepejlen 2024 ligger civilingenjörsutbildningarna vid Luleå tekniska universitet bäst i Sverige när det gäller arbetsmarknadsetablering, vilket innebär väldigt goda möjligheter till anställning efter examen.
Läs mer om lönen för civilingenjörer på Sveriges Ingenjörers webbplats Länk till annan webbplats..
Kontakta oss
Oavsett vad du undrar över finns vi här för att hjälpa dig. Vi ser till att din fråga hamnar hos rätt person och återkopplar till dig så snart som möjligt.
Uppdaterad: