Hoppa till innehållet

Designprocess light - en minikurs

Publicerad: 29 mars 2012

Det är en onsdag i mars och solen skiner. På Luleå tekniska universitet händer som vanligt saker. Idag har ett tiotal elever från hela landet kommit till LTU för att vara med på en minikurs* som teknisk design erbjuder.

Deltagarna är en blandad skara tjejer och killar. De flesta går på gymnasiet och de kommer från hela Sverige. Några av de städer som nämns är Stockholm, Göteborg och Härnösand. De som håller i minikursen idag är lärarna Anders Håkansson, Josef Forslund, Anders Berglund och Daniel Öhrling samt professor Dennis Pettersson.

Alla slår sig ner i den så kallade multistudion, en lokal som används flitigt i utbildningen. Minikursen börjar med en genomgång och sen delas dagens uppgift ut.

– Ni ska formge ett usb-minne, förklarar Anders Berglund.

Från ídé till fysisk modell

Eleverna leds genom den kreativa processen. De får jobba med brainstorming, skapa en moodboard, skissa på idéer, göra ett urval och presentera dem. I nästa fas är det dags att skapa en fysisk modell av idén. Vi går till modellabbet och alla deltagare får en bit lera i handen för att kunna jobba med form och känsla på ett mer påtagligt sätt.

Snart har tre timmar passerat. Vi går tillbaka till multistudion. Alla radar upp sina modeller och Anders Berglund ger feedback. Han berättar också att det finns olika sätt att visualisera en idé.

– Man kan göra det med penna och papper, fysiska modeller eller digital 3D-modellering.   

Elin Sjödin är 18 år och kommer från Örnsköldsvik. Hon läser teknik sista året på gymnasiet.

– Det är väldigt lärorikt att komma hit. Man får se hur skolan ser ut, träffa studenter och lärare. Det är bra att kunna ställa frågor till dem. Jag kommer nog söka teknisk design på LTU. Det som lockar mig är att varva det kreativa och praktiska med teoretiska delar.

 

* Luleå tekniska universitet erbjuder minikurser för dig som är intresserad av att veta hur det är att plugga på LTU. Kurserna kan innehålla både föreläsningar och praktiska moment. De är gratis och universitetet bjuder på fika, lunch och middag. Hela eller delar av ditt boende och din resa bekostas av LTU.