Hoppa till innehållet
Claudia Nohlgård
Claudia Gebart Nohlgård. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student tog emot pris i Silicon Valley

Publicerad: 21 december 2015

Claudia Gebart Nohlgård, tredjeårsstudent på teknisk design, har tillsammans med fyra forskare vid Luleå tekniska universitet designat en intelligent bergbult som vunnit den prestigefulla tävlingen IPSO Challenge.

– Jag har designat utsidan av produkten, det vill säga skalet som skyddar elektroniken, säger Claudia Gebart Nohlgård.

– Jag är jätteglad över vinsten och väldigt överraskad. Jag visste att vi hade en bra idé och en bra prototyp att visa upp, men det fanns också flera andra spännande projekt bland de andra finalisterna.

Bergbult som kan kommunicera

Tävlingen riktar sig till nya innovationer inom Internet of Things, det vill säga uppkopplade enheter som bland annat kan samla ihop och skicka iväg data.

Det vinnande lagets innovation grundar sig på en traditionell bergbult. Dessa används bland annat i gruvindustrin för att förstärka väggar i underjordiska tunnlar. 

– Vår innovation består i att bygga in sensorer i bulten och göra den uppkopplad mot internet. Därigenom kan man övervaka förändringar i berget kring tunnlarna och få en larmsignal när något händer. Det kan rädda liv, säger Claudia Gebart Nohlgård.

Hur blev du involverad i projektet?

– Jag har arbetat lite vid sidan av studierna med designa olika inkapslingar till produkter som ska innehålla elektronik. Det har gjorts inom olika forskningsprojekt vid LTU. Bergbulten är ett av dessa.

Hur gick du tillväga i din arbetsprocess?

Jag behövde förstå bergbultens funktions och syfte för att kunna anpassa skalet. Dels rent estetiskt till själva bergbulten, dels till miljön den befinner sig i. Sen handlar det också om att rent praktiskt skydda elektroniken och att ge rätt signaler till användarna, bland andra gruvarbetarna.

– Skalet har gjorts med hjälp av 3D-modellering i CAD. Med hjälp av 3D-skrivare har vi sedan tillverkat den prototyp som vi använde i tävlingen.

– Jag har jobbat tillsammans med elektronikutvecklare, mjukvaruutvecklare och forskare. Vi har haft möten allteftersom där jag har fått feedback på mina idéer och det jag har gjort, och har sedan gjort ändringar och uppdateringar. Arbetet med skalet pågår fortfarande för att bli ännu bättre, avslutar Claudia Gebart Nohlgård.