Hoppa till innehållet
David Doms
David Doms, ägare av företaget Studio Doms. Han läste civilingenjör teknisk design med inriktning mot produktutveckling och tog examen 2010. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Glasklar naivitet blev exportframgång

Publicerad: 11 mars 2013

David Doms läste civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet och driver idag företaget Studio Doms. Bakom hans prisade design finns en drivkraft där ingenting är omöjligt.

En blindskriftsprinter och nu senast en möbelkollektion för offentliga utomhusmiljöer. Den tidigare studenten David Doms design fortsätter att vinna priser i en av världens största designtävingar, Red Dot Award.

Idag driver han företaget Studio Doms med kollegan Annica Doms. Men för att ta reda på hur allt började backar vi bandet. Efter en gymnasieutbildning inom Östersjökunskap flyttade David till Göteborg och började jobba inom industrin. Arbetsuppgifterna kändes ganska ostimulerande och David fick motivation att göra något annat – och i slutändan något mer kreativt. Det ledde honom till Luleå tekniska universitet och den ettåriga utbildningen tekniskt basår.

– Jag tänkte bara stanna ett år, men jag trivdes alldeles för bra, så det blev sju, säger David som fortsatte plugga civilingenjörsprogrammet teknisk design.

År fem var det dags för examensarbete. Tillsammans med klasskompisen Jens Kallin kontaktade han Index Braille, ett internationellt norrbottensbaserat företag som producerar punktskiftskrivare. Företaget stod inför att ta fram en ny produktdesign.

– De gav oss kontorsplats och kontinuerlig handledning. Vi krävde lön om det skulle vara ett skarpt projekt så vi la ett bud och de höjde med 60 procent. Vi kände att nu gäller det, nu måste vi leverera, säger han.

Drömprojekt blev en vana

Trots att David kan kritisera att utbildningen fostrade studenterna till ett naivt tänkande där det sällan ifrågasattes om idéerna var realiserbara, var det också tack vare detta som Braille Box blev en succé.

– Vi bestämde oss tidigt för att göra något speciellt. Det var inte helt lätt att sälja in vår idé. Man böjer inte ett tio millimeters glas i 90 grader. Men vi var studenter och visste att det fanns en viss acceptans mot oss.

Arbetet flöt på bra tack vare det team som David och Jens fick tillgång till på Index Braille och de hann få fram en fysisk prototyp inom ramen för examensarbetet.

– Vi var otroligt målinriktade och jobbade dygnet runt i fem månader, men hade roligt nästan hela tiden.

Slutresultatet blev en asymmetrisk produktdesign i aluminium och glas som skiljer sig från konkurrenterna. Eller som utmärkelsen i Red Dot Award säger, ”Ett genomkonsekvent svar på en svår designutmaning som med självklarhet och elegans skapar användaruppelvelse och exportframgångar”.

Vikten av nätverk och kontakter

Våren 2017 tilldelades David och Annica Doms tillsammans med möbelproducenten SOMA i Älmhult ännu en utmärkelse i Red Dot Award. Kollektion SOMA ONE består av en soffa, en bänk och ett bord för offentliga utomhusmiljöer. Formspråket är grafiskt uttrycksfullt med distinkta linjer och spännande detaljer.

David tar utmärkelserna med ro. Han säger att de främst har lett till bra kontakter, som indirekt har gett nya uppdrag. Hans bästa karriärråd till andra studenter är att nätverka. 

– Det är bra att nätverka och synas i olika sammanhang. Samt att engagera sig i arbetsmarknadsdagar och studentföreningar. Det är både roligt och leder till många kontakter som kan vara betydelsefulla i framtiden, säger han. 

Naivt förhållningssätt fortsatt drivkraft

Uppdragen på Studio Doms kan idag handla om allt ifrån att skissa på en helt ny produkt till hållbarhetsberäkningar och konstruktionsritningar. Den bredd som utbildningen ger har varit klockren för David.

– Utbildningen gav mig förmågan att ta en produkt från idé till verklighet. Med hjälp av de metoder och verktyg som jag lärde mig på teknisk design kan jag ta den idén från blankt papper till färdigt produktionsunderlag med hänsyn till bland annat användarbehov, miljö och tillverkningsteknik. Det är fantastiskt, säger han. 

Om framtiden säger David Doms att han vill arbeta efter det motto som han fick med sig under studietiden. 

– Jag vill fortsätta gå på en drömsk naivitet där ingenting känns omöjligt, säger han. 

Taggar