Stefan Westergård alumn teknisk design

”Min utbildning var tidigt i framkant”

Publicerad: 22 januari 2016

Stefan Westergård är 45 år och bosatt i Bjärred där han också växte upp. Stefan Westergård studerade teknisk design med en inriktning produktdesign och tog examen 1998. Idag är han grundare, ägare och vd för Freedesk AB.

Hejsan! Vem är du?

Hej! Jag heter Stefan Westergård och är vd för Freedesk AB som jag startade förra året. Företaget är baserat på en produkt jag själv har utvecklat, som heter just Freedesk. Den består av en höjbar skiva som du lägger ovanpå ditt befintliga bord. Det är en unik, enkel och ekonomisk lösning för alla som inte har tillgång till ett höj- och sänkbart bord, vare sig det är hemma, på kontoret, eller i en lektionssal.

– Jag har rest mycket, bott och arbetat i sex länder och lärt mig mer än tio språk. Jag har ett stort internationellt intresse och har själv upplevt hur annorlunda förutsättningarna ofta ser ut utomlands när det kommer till ergonomi.

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

Som vd är jag involverad i det mesta, även om jag har ett starkt team på cirka tio personer som kan utföra mycket av arbetet. De är också mycket delaktiga i bolagets utveckling och inriktning. Det har varit en fantastiskt spännande resa att få utveckla en ny produkt, att själv tillsammans med teamet ta den hela vägen från idé till produktion och försäljning.

Hur har du tagit dig dit där du är idag? Berätta lite om din karriär.

– Praktiken som då ingick i utbildningen gjorde jag på ett företag i Malaysia och exjobbet på SKF i Mexiko. Därefter arbetade jag som konsult inom konstruktion, ergonomisk design och projektledning i Sverige i några år. Jag har också jobbat på Electrolux i Italien och på Obducat, Inor och Tetra Pak.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Ja, jag fick jobberbjudande både på SKF i Mexico, Luleå tekniska universitet och tre olika konsultföretag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen och kreativiteten, och att få arbeta med innovation och en egen produkt som känns meningsfull.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att jag har tagit mig för och vågat ge mig ut världen, och att jag hade uthålligheten att ta min produkt hela vägen fram till produktion och lansering.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Analysförmågan, arbetsmetodiken och bredden jag fick genom att kombinera egna kursval.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Väldigt positivt. Det var en bra utbildning, på ett universitet som redan då var i framkant vad gäller pedagogik och kursupplägg.

Har du några tips till den som funderar på att läsa teknisk design vid Luleå tekniska universitet?

– Kör på bara! För mig som skåning var Luleå en bra bit hemifrån, men även om du är långväga så är det bara att ta steget och testa vingarna.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?  

– Hitta rätt balans mellan att ha en tydlig inriktning i livet och din karriär – vad du vill göra –  och samtidigt vara flexibel och ta tillvara på möjligheterna som kan komma helt oväntat. Även om det kan innebära att du periodvis får ta hand som saker som du är mindre duktig på. Det är en bra möjlighet att utveckla dina svaga sidor.

Är det någonting annat du vill berätta?

– Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om vår produkt som jag är mäkta stolt över – men den presenteras bra som den är på vår hemsida thefreedesk.se.