Hoppa till innehållet

Prisad teknisk design

Publicerad: 21 april 2017

Blindskriftsprinter, en papperskorg och nu en möbelkollektion för offentliga utomhusmiljöer. De tidigare studenterna Annica och David Doms arbeten fortsätter att vinna priser i en av världens största designtävlingar för produktdesign, Red Dot Award.

Att bli tilldelad Red Dot Award är betydelsefullt. Det är en bekräftelse från juryn som består av ett femtiotal av världens främsta designers då de anser att kollektionen håller en innovativ höjd, har ett intressant formspråk, är användbar, tillverkas på ett smart sätt och håller mycket hög produktionskvalitet, säger David Doms, tidigare student på civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Det började med examensarbetet

Idag driver David Doms och hans kollega Annica Doms företaget Studio Doms men de prisades redan under studietiden på Luleå tekniska universitet med Red Dot Award 2011 och 2012. David med blindskriftsprintern Braille Box för Luleå-baserade Index Braille och Annica med papperskorgen Kite för möbelproducenten TreCe i Norrköping.

– Det är mycket ovanligt att examensarbeten tilldelas Red Dot Award så det är anmärkningsvärt att studenter från teknisk design vann priset två år i rad, säger David Doms.

Hållbar konstruktion designad för människan

Med deras kollektion SOMA ONE har de nu fått utmärkelsen tillsammans med möbelproducenten SOMA i Älmhult. David och Annica Doms har designat en soffa, en bänk och ett bord för offentliga utomhusmiljöer och inspirationen är hämtad från den mänskliga anatomin, kroppens mått och sittandets ergonomi. Serien är framtagen för leverans i platta paket, vilket möjliggör effektiv transport och skonar miljön från onödiga utsläpp.

– Formgivningen tog sin början i sökandet efter den gestalt och det mönster av linjer och ytor som skulle bli utmärkande för serien. Utmaningen låg i att skapa en form som var lika intressant som komfortabel och stabil. Genom ett utforskande förhållningssätt hittade vi lösningar som inte bara glädjer ögat utan även stärker upp konstruktionen, säger David Doms.

Att kollektionen blivit tilldelad Red Dot Award beror bland annat på att formspråket är grafiskt uttrycksfullt med distinkta linjer och spännande detaljer. Likheten med den klassiska T-balken för tankarna till forna tiders industrikonstruktioner. Annica Doms säger att den arbetsprocess och metodik som de lärde sig under utbildningen i teknisk design vid Luleå tekniska universitet har spelat stor roll för deras efterföljande arbete med formgivning och konstruktion av möbler och arbetsredskap.

– Det som är så fantastiskt med utbildningen är mixen av ämnesområden. Att kunna hantera och förstå användarbehov, kundnytta, samhällsströmningar, trender och estetik samt också få god kompetens inom materialkunskap, hållfasthet, CAD och tillverkningsmetoder är en oslagbar kombination. Det innebär att vi kan ta kunder från idé till realiserad produkt, från skiss till ritningar, säger Annica Doms. 

Taggar